Kim Jong-un had “zeer substantieel” onderhoud met Vladimir Poetin

Bron © BELGA

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft donderdag naar eigen zeggen een “zeer substantieel” onderhoud gehad met de Russische president Vladimir Poetin in Vladivostok. Het was de eerste keer dat ze elkaar persoonlijk ontmoetten. “We hebben een gedachtewisseling gehad over kwesties die ons beiden aanbelangen”, aldus Kim.

De Noord-Koreaanse leider kwam woensdag aan in Vladivostok, met een gepantserde speciale trein. Na de officiële ceremonie donderdagmiddag om 13 uur lokale tijd, spreken Poetin en Kim Jong-un elkaar onder vier ogen. Daarna volgen gesprekken in een uitgebreider format. Er wordt geen gezamenlijke verklaring verwacht na afloop van de top.

Nucleaire kwestie

Poetin zei bij aanvang dat hij blij was Kim te zien. De Russische president voegde eraan toe dat hij hoopte het geschil tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, over het kernwapenprogramma van Pyongyang, kan helpen beëindigen. “We begroeten uw inspanningen voor de ontwikkeling van een inter-Koreaanse dialoog en de normalisatie van de betrekkingen tussen Noord-Korea en de VS.”

Poetin: “Pyongyang moet veiligheidsgaranties krijgen”

Op een persconferentie na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft Poetin gezegd dat Pyongyang “garanties voor zijn veiligheid en soevereiniteit” moet krijgen van de internationale gemeenschap, in ruil voor zijn nucleaire ontwapening. Die garanties kunnen samen met respect voor het internationaal recht het nucleaire conflict oplossen, aldus Poetin, die zijn gesprek met Kim Jong-un “constructief” noemde.

“Het belangrijkste is om (...) de kracht van het internationaal recht te herstellen en terug te keren naar een situatie waarin het internationaal recht, en niet het recht van de sterkste de aangelegenheden in de wereld bepaalt,” zei Poetin aan de pers na zijn eerste top met Kim in Vladivostok, het Russische Verre Oosten.

De twee leiders spraken elkaar vijf uur lang. Het was hun eerste ontmoeting. De belangrijkste thema’s van de top zijn de oplossing voor de nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland, de bilaterale betrekkingen zoals de politieke, economische, culturele en humanitaire banden.

Donald Trump

De ontmoeting tussen Kim en Poetin komt er nadat een tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump, in februari in Hanoi, op een mislukking was uitgedraaid. Washington wil dat Pyongyang zijn kernwapenprogramma opgeeft, terwijl Pyongyang wil dat de economische sancties worden opgeheven.

Na de ontmoeting met Poetin reist Kim af naar Peking, voor de tweede editie van een groots handelsforum.

VOOR ABONNEES