Veel minder volk dan gehoopt op klimaatmarsen, betoging in Doornik zelfs geannuleerd

Bron © BELGA
Antwerpen -

In Antwerpen zijn donderdagochtend net als de voorbije weken zowat honderd actievoerders opgedaagd voor de wekelijkse klimaatmars. Het initiatief van Youth for Climate Antwerp en Students for Climate Antwerp trok zich om iets na 9 uur op gang bij de Voetgangerstunnel aan de Sint-Jansvliet en slingerde zich vervolgens langs een intussen grotendeels vertrouwd parcours door de binnenstad. Het eindpunt lag ditmaal aan het Operaplein.

Vooraan de stoet trok een groot spandoek met “Nu(l) klimaatbeleid” de aandacht en de betogers trokken verder ook wat toeschouwers met toepasselijke muziek (‘Never gonna give you up’) en het scanderen van hun gebruikelijke slogans, zoals “What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!”. Wat meer achteraan kwamen vertegenwoordigers van Grootouders voor het klimaat de actie steunen.

400 deelnemers in Namen

In Namen nemen ongeveer 400 mensen deel aan de nationale mars voor het klimaat, georganiseerd door Youth for Climate. Dat meldt de politie. De organisatoren hadden weliswaar gehoopt op 5.000 deelnemers.

Aan de optocht nemen Adélaïde Charlier uit Namen en Anuna De Wever uit Antwerpen deel. Zij zijn de kopstukken van Youth for Climate.

De deelnemers verzamelden zich voor het treinstation. Rond 11.30 uur trokken ze door de straten van de stad. Naar verwachting komen ze tussen 12 en 12.30 uur aan op de place Saint-Aubain. Daar vinden nog enkele toespraken en concertjes plaats. Tussen 13.30 en 14 uur is het evenement voorbij.

Betoging in Doornik geannuleerd

Zoals stilaan traditie is geworden was ook voor deze donderdag een betoging tegen de opwarming van het klimaat gepland in de straten van Doornik, in de provincie Henegouwen, maar de manifestatie is deze week geannuleerd wegens een manifest gebrek aan deelnemers.

Normaal zouden vooral scholieren vanaf 8.30 uur in rue Beyaert, dichtbij het station van Doornik, verzamelen om een betoging te starten. Maar volgens de lokale politie waren er nog altijd maar 35 betogers aanwezig rond 9.30 uur. De organisatoren hebben dan maar beslist om de klimaatmars af te blazen bij gebrek aan militanten.

Een tiental van de opgedaagde betogers zijn dan naar het station afgezakt om de trein te nemen naar Namen, waar een gelijkaardige manifestatie gepland was.

AANGERADEN
Meest recent