“Plooien is belangrijker dan gooien”

Foto: fvv

Gent -

Na de inwoners van Leuven en Mons was het vandaag de beurt aan de Gentenaars om te tonen wie er een papieren vliegtuigje het verst kan gooien. In vijf steden in ons land worden er kwalificaties gehouden. Alle winnaars strijden uiteindelijk op 2 mei in Brussel voor de Belgische titel. En het is niet alleen om de eer te doen: de winnaar mag voor drie dagen naar Oostenrijk voor het WK en een bezoek aan de vliegtuighangars van Red Bull.

Het BK vliegtuigjes gooien vindt maar om de drie jaar plaats. Er zijn drie manieren om de overwinning in de wacht te slepen: door het verst te gooien, je vliegtuigje het langst in de lucht te houden of door een creatief filmpje te maken met je vliegertje. Er kan dus fysiek in ’t Kuipke of online van thuis uit gewonnen worden. Wie wint, mag van 16 tot 18 mei naar Salzburg om daar te strijden voor de wereldtitel en een rondleiding te krijgen in de vliegtuigen van Red Bull.

“Plooien is belangrijker dan gooien”
“Sommigen maken hele berekeningen”, aldus de organisatrice. Foto: fvv

68 meter

Het wereldrecord bedraagt 68 m, dat is de lengte van een hele arena. Het vliegtuigje dat wereldwijd het langst in de lucht bleef hangen, deed dat 27 seconden lang. ”Alles hangt af van hoe je vliegtuigje geplooid is. Zodra je het en beetje scheef plooit, zal het ook scheef vliegen. Sommigen maken hele berekeningen”, aldus Tessa Vilyn van Red Bull.

De winnaar in Gent werd uiteindelijk Cis Stevens met 17,6 m. De 17-jarige Flor Van Mieghem gooide met zijn 19 m nog iets verder, maar viel door de minimumleeftijd van 18 jaar naast de prijzen. Het papieren vliegtuigje van Thibo Lodewyckx bleef met 3,44 seconden dan weer het langst in de lucht hangen.

Morgen wordt er gestreden in Louvain-La-Neuve en Brussel. Over drie jaar is er opnieuw een editie van de Red Bull Paper Wings in Gent. (jvh)