België het wielerland van punchers: puur toeval of het gevolg van een andere aanpak?

Foto: GMAX AGENCY

Vijf landgenoten in de top twintig van de Waalse Pijl: het was jarenlang ondenkbaar op de zwaarste aankomst uit het klassieke voorjaar. Zijn we plots een land van punchers geworden? Volgens Kurt Van De Wouwer van Lotto-Soudal plukken we nu de vruchten van een nieuwe aanpak.

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. Bjorg Lambrecht verbaast zichzelf (en Lotto-Soudal): vier vragen over de revelatie van de klimklassiekers

Met Bjorg Lambrecht (4de), Laurens De Plus (15de) en Tim Wellens (17de)­­­ eindigden drie ex-leerlingen van Kurt Van De Wouwer bij de eerste twintig van de Waalse Pijl. Alle drie werden ze als lid van de beloftenploeg van Lotto-Soudal gekneed door de Kempenaar, zelf enkele jaren de beste landgenoot in de Ronde van Frankrijk. Verder finishten ook Jelle Vanendert (9de) en Dylan Teuns (14de) bij de beteren bovenop de Muur van Hoei.

België het wielerland van punchers: puur toeval of het gevolg van een andere aanpak?
Vanendert en Wellens leiden het peloton op de Muur. Foto: Photo News

Voor Van De Wouwer komt de collectieve hoogconjunctuur niet uit de lucht vallen. “Sinds 2012 hebben we bij het beloftenteam van Lotto ons programma aangepast en hebben we heel bewust deelgenomen aan alle lastige rittenwedstrijden in het buitenland. Tegelijk startte de federatie met klimstages met de bedoeling om betere klimmers te kweken. Heel die verandering in aanpak werpt nu duidelijk vruchten af.”

Van De Wouwer benadrukt het belang van buitenlandse contacten. “Omdat je in eigen land weinig heel selectieve parcoursen vindt”, verklaart hij. “Het is dus voor de jonge beloftenrenners essentieel dat ze vaak in het buitenland koersen, op zware omlopen.”

Parijs-Roubaix

In Nederland waren ze - door middel van het Rabobank Development Team - al veel vroeger bezig met het klaarstomen van klimtalenten, in die mate dat na verloop van tijd werd vastgesteld dat ze nauwelijks nog wedstrijden wonnen omdat ze geen spurters meer hadden. En laat net dat momenteel ook het probleem zijn voor het Belgische peloton. Als gevolg van die veranderde aanpak? “Wij rijden een volledig programma”, benadrukt Van De Wouwer. “Zo wonnen we vorig jaar met Stan Dewulf ook Parijs-Roubaix bij de beloften. Maar ik geef toe dat de doorstroming voor de kasseiklassiekers al enige jaren onder het beoogde peil ligt. En ja, we zouden maar al te graag een nieuwe Belgische topspurter afleveren. Da’s ook al geleden van Tom Steels.”

Bjorg Lambrecht

Van De Wouwer was woensdagavond een meer dan tevreden man. Vooral de vierde plaats van Bjorg Lambrecht sprong eruit. “Wees maar zeker dat zo’n prestatie ook voor mij heel veel betekent”, klinkt het. “Ik was er vorig jaar ook bij toen Bjorg in Noorwegen zijn eerste profzege boekte. Een lastige aankomst, tegen jongens als Albasini en Boasson Hagen. Dat vond ik al sterk. Maar afgelopen winter heeft hij weer enorme stappen gezet: vijfde in de Brabantse Pijl, zesde in de Amstel, gisteren vierde. Bjorg is sterker geworden en dat zorgt ook voor regelmaat in zijn prestaties.”

België het wielerland van punchers: puur toeval of het gevolg van een andere aanpak?
Fietsen is ook lijden. Foto: Photo News

De Oost-Vlaming kwam als eerstejaars belofte in de handen van Van De Wouwer. “En hij won als eerstejaars meteen de Ronde van de Isard, een lastige rittenkoers. Dan weet je meteen dat je te doen hebt met iemand die ver boven het gemiddelde zit. Maar dat hij het nu al laat zien op World Tourniveau, dat is buitengewoon knap. En er zit nog rek op, hé. In het positioneren is hij zeker geen crack. Zo moest hij gisteren echt wel van ver komen. Da’s misschien het verschil met Tim (Wellens, red). Hij is veel meer geslepen. Maar dat komt wel met de ervaring. Bovendien ben ik redelijk zeker van dat Bjorg in het hooggebergte beter zijn mannetje staat dan Tim.”

Door Guy Van Den Langenbergh