Gepensioneerde tram rukt nog één keer uit, en u mag mee

Gent -

Meerijden met een oude knar uit de jaren zeventig? Zondag kan het. Dan haalt erfgoedvereniging ETG (Erfgoed Tram – Bus voor Oost-Vlaanderen) twee gepensioneerde PCC-trams van stal en ook u mag mee.

De twee blauwe museumtrams zijn de voorouder van de moderne Gentse tram. Zondag rukken ze nog eens uit, in het kader van de viering van 150 jaar tram in ons land. “Nostalgici kunnen nog eens plaatsnemen in de vertrouwde, blauwe tramzetels van vroeger”, zeggen Arvo Vander Mersch en Kris Zontrop van de Gentse erfgoedvereniging ETG. “Voor vier euro mag je de hele namiddag mee”.

De oude knarren werden de voorbije winter ook van stal gehaald. Als het sneeuwt, rijden ze de hele nacht over het volledige Gentse tramnet om de bovenleidingen en de sporen ijsvrij te maken. Maar dat het grote publiek mag meerijden, gebeurt niet vaak.

De ritjes vinden zondag plaats tussen 13.30 en 17.30 uur, met elk halfuur een vertrek aan het Sint-Pietersstation. Ze rijden via de Korenmarkt naar het Rabot en zo terug naar het station.

Door Tuly Salumu