COMMENTAAR. “Op drie grote thema’s laten we de partijen kleur bekennen. Omdat ze dat ook na 26 mei moeten doen”

Foto: IF

Tijdens de verkiezingscampagne lopen politici soms het risico op een kermisattractie te gaan lijken. Gooi een ­probleem naar de politicus in kwestie, steek er vijf frank in en er komt een oplossing ­uitgerold. Het regent dezer ­dagen voorstellen en voorstelletjes, grote plannen en leuke ideetjes. En waarom ook niet? Laat het maar botsen en broebelen.

Doe hier de Stemcheck >

Maar iedereen weet dat er na 26 mei een periode van versobering volgt. De problemen van gisteren zijn ook die van morgen. En die liggen in al hun complexiteit te wachten op politici die snel zullen merken dat ze een pak moeilijker op te lossen zijn als de rekening moet kloppen, het draagvlak nog getimmerd moet worden en het compromis nog gevonden moet worden.

Daarom hebben we er bij Het Nieuwsblad voor gekozen nu al een duidelijke focus te houden. Op drie thema’s laten we de partijen kleur bekennen. Omdat ze dat ook na 26 mei moeten doen.

Eén: hoe willen ze het land voorbereiden op de klimaatverandering? Op alle niveaus zullen de volgende vijf jaar duidelijke keuzes gemaakt moeten worden. Dat er een probleem is, daar is iedereen het over eens. Maar wat er aan gedaan moet worden, dat is de ­inzet van het ­debat.

Twee: hoe gaan we als samenleving om met migratie en diversiteit? Ook dat thema gaat voorlopig niet weg. Tussen goede wil en onbehagen zoeken politici een pad naar beter samenleven. Ook daar stellen zich scherpe keuzes.

En drie: hoe blijft onze welvaart op peil? Omdat alle verkiezingen finaal gaan over de centen en hoe die te verdelen. Pensioenen, koopkracht, ­belastingen, solidariteit… het is het politieke ­debat dat nooit ophoudt.

Natuurlijk gaan deze verkiezingen ook over zorg en onderwijs, over Europese grenzen, Belgische oplossingen en Vlaamse ambities. Ze komen ­zeker aan bod. Maar op deze drie thema’s zoomen we in. Met scherpe interviewduels, inzicht in de uitdagingen én in de oplossingen die de partijen aandragen. En met voor elk thema een eigen stemtest. Met Stemcheck Klimaat, Migratie en Koopkracht kunt u voor elk thema nagaan welke partij het dichtst bij u aanleunt. En finaal zelf uitmaken wat op 26 mei voor u de doorslag geeft.