Vijf tast grenzen af met nietsverhullende datingshow: “De hele avond guilty pleasures”

Close-ups van mannen en vrouwen die elkanders geslachtsdelen keuren. Om 21.35 uur op tv. Het is zeldzaam op een Vlaamse zender. Toch ziet Vijf geen graten in de bizarre datingshow Naked attraction. Begrijpelijk, want met 200.000 kijkers scoort het bovenmaats voor een aangekochte productie. “En we waarschuwen ouders met een 16+-label.”

Daar zit je dan, gezellig met het gezin voor de buis op vrijdagavond. Het is 21.35 uur, Temptation island is gedaan, en je zapt naar Vijf. “Want”, denk je, “er zal nog wel een luchtige komedie spelen.” Zie je daar ineens vijf blote mannen of vrouwen, nietsverhullend hun geslachtsdelen etalerend, in close-up. Doorgaans een schaars goed op de Vlaamse televisie. En al helemaal op dat uur. De kinderen weten alleszins weer wat te vertellen, maandag op school.

Naked attraction heet het programma waarop je net bent gestoten. Dat is een Britse datingshow waarin kandidaten een match kiezen op basis van uiterlijke kenmerken. Lees: behalve onder meer buik en billen ook de al dan niet getrimde vagina of de kronkel in de penis. “Hij lijkt op een giraf”, klinkt het dan weleens.

Vijf tast grenzen af met nietsverhullende datingshow: “De hele avond guilty pleasures”
Foto: vijf

Bij tv-zender Vijf zien ze alvast geen graten in de programmatie of het weinig verfijnde format. “Naked attraction volgt later op de avond na Temptation island. Zo kunnen we de kijker een hele avond guilty pleasures aanbieden. Mochten op dat tijdstip toch ouders met jongere kinderen voor het scherm zitten, dan zijn ze meteen gewaarschuwd: we geven het programma het label 16+ mee. En die richtlijn wordt duidelijk opgevolgd, zo blijkt.” Ter vergelijking: Temptation island krijgt soms het label 12+ en soms 16+, afhankelijk van de expliciete inhoud van de aflevering.

Kijkcijfersucces

Naked attraction doet het buitengewoon goed voor een aangekochte productie, ook al heeft het programma met Temptation island een stevige gangmaker in het zendschema. Sommige afleveringen ronden de kaap van de 200.000 kijkers, en er zijn zelfs pieken tot net geen 285.000 kijkers. Dat zijn cijfers waarmee de zender zelfs met eigen programma’s zoals Oh my God en Sex tape blij mag zijn. “Bovendien worden de afleveringen ook online nog tienduizenden keren bekeken”, klinkt het.

Vijf tast grenzen af met nietsverhullende datingshow: “De hele avond guilty pleasures”
Foto: vijf

Bij Vijf merken ze dat het programma meer en meer buzz genereert, maar een Naked attraction met Vlaamse kandidaten staat voorlopig niet gepland. Al hoeft dat in de toekomst niet helemaal uitgesloten te zijn. Het Nederlandse RTL 5, waarmee Vijf ook Temptation island maakt, bereidt momenteel een eigen versie voor.

Naked attraction, Vijf, 21.35 uur

Door Benjamin Praet