Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

26/04/2019 - Zelzate
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Jean-Pierre Lannoo, samen met zijn vriendin Bernadette en zijn geliefde botsauto’s.zvd

72-jarige foorkramer denkt na halve eeuw aan stoppen

Jean-Pierre staat met zijn botsauto’s al voor de 100ste keer op Zelzatekermis

Zelzate

-

Het gemeentebestuur zet vandaag (vrijdag) om 15 uur Jean-Pierre Lannoo van de botsauto’s in de bloemetjes. Het is zijn honderdste keer dat hij Zelzatekermis aandoet. “In mijn beginjaren drumden nog massa's volk tussen de kramen.”

Jean-Pierre Lannoo (72) staat deze week met zijn botsauto’s voor de honderdste keer op de Zelzaatse kermis. Vijftig jaar lang was hij zonder mankeren met Pasen en tijdens de augustuskermis een vast waarde op zijn standplaats net voor de kerk. Verschillende generaties hebben er met hun eerste spaarcenten geprobeerd hun lief te imponeren door zoveel en zo hard mogelijk tegen hun liefdesrivalen te botsen. De gemeente zet Jean-Pierre vandaag in de bloemetjes. Hij was eigenlijk voorbestemd om de schilderszaak van zijn ouders over te nemen. “Ik kom totaal niet uit een familie van foorreizigers, maar rechtover mijn ouderlijk huis in Meulebeke stonden ieder jaar tijdens de kermis de botsauto’s. Ik was nog maar vijf of zes jaar toen ik al wist dat dit mijn toekomst zou worden. Na mijn opleiding tot boekhouder heb ik nog een jaartje bij mijn vader gewerkt, maar toen kon ik het niet meer houden en heb ik mijn eerste attractie gekocht. Toen begon ik aan mijn definitieve loopbaan, als uitbater van de botsauto's. Ik deed het geen dag tegen mijn zin”, vertelt hij.

Eddy Wally op de botsauto’s

In 1997 overleed zijn echtgenote en overwoog hij even om te stoppen. “Maar ik deed voort en nu is mijn vriendin Bernadette mijn vaste compagnon op de kermis”, zegt hij. “Er is sinds mijn beginjaren veel veranderd. Toen was Zelzatekermis nog een begrip in de regio. De foto's van Elvis en Brigitte Bardot op het zeildoek, schlagers uit de boxen terwijl Eddy Wally met zijn Marietje in een van mijn autootjes rondreed. Als ik mijn attractie verkocht krijg, wordt dit wellicht mijn laatste Zelzatekermis. Al weet ik wel dat ik overal waar ik passeer nog schouderklopjes zal krijgen.”

Jean-Pierre Lannoo Toen ik vijf jaar was stond de autoscooter net voor de deur, ik wist meteen dat ik dat wilde