Lotto Soudal verkent nieuwe finale in Luik-Bastenaken-Luik: over de cruciale punten, hun troeven en “rijden zoals Quick Step”

© Photo News

De renners van Lotto-Soudal verzamelden vandaag in Sprimont voor hun verkenning van de finale van Luik-Bastenaken-Luik. Met revelatie Bjorg Lambrecht, Tim Wellens én Jelle Vanendert beschikt de Belgische formatie over drie renners van wie diep in de finale nog iets mag worden verwacht.

Bram Vandecapelle in Sprimont

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. Luik-Bastenaken-Luik 2019: Praktische gids met de 11 hellingen, het uurschema, de nieuwe (ingrijpende) aankomst en de renners

Tijdens zijn eerste deelname gaf Tim Wellens op. Vorig jaar eindigde hij zestiende, zijn beste resultaat op zes keer Luik-Bastenaken-Luik. Zondag gaat de 27-jarige Tim Wellens op zoek naar zijn eerste top tien. “Het zou een domper op mijn carrière zijn, mocht ik hier nooit top tien halen. En zelfs met een top tien kan ik niet tevreden zijn. Het mag nog een tikkeltje hoger.”

© Photo News

Net voorbij de afdaling van de Côte de la Redoute begon het zevental van Lotto-Soudal aan hun laatste verkenning van Luik-Bastenaken-Luik. Al waren het er eigenlijk acht, want Victor Campenaerts die met het oog op de Ronde van Romandië een training in de Ardennen op het programma had staan, kwam in Sprimont zijn ploegmaats groeten en kopman Tim Wellens een extra hart onder de riem steken. Wellens heeft goeie herinneringen aan La Redoute. “Mijn eerste profzege was op La Redoute. Het was tijdens de Eneco Tour, al lag de finish toen wel halverwege de klim. Ik ken de klim zeer goed. Ik kwam hier als kind veel trainen, maar ik denk dat het voor elke Belgische renner wel geldt. Op het nieuwe parcours verwacht ik een cruciale rol voor de Redoute. Veel favorieten zullen daar willen aanvallen. Het zal spektakel zijn. Wie op La Redoute niet op de afspraak is, mag het vergeten.”

Wellens verwacht een zware koers, die van ver wordt geopend. “Het is al een heel voorjaar een trend dat er snel en open wordt gekoerst. We gaan niet met veel volk aan de Redoute begonnen. De trilogie van de Wanne, de Stockeu en de Haute-Levée is terug en zal bepalend zijn. Als het nat ligt, zal het daar al zeer nerveus zijn. Iedereen wil vooraan zitten in de afdaling van de Wanne. Er zal daar gevochten worden voor de plaatsjes. Na de Roche-aux-Faucons zijn het brede wegen, maar als het nat ligt, wordt het ook daar nerveus. De Roche-aux-Faucons is wat ze noemen een tweetrapsraket. Ik heb altijd iets meer moeite met het eerste deel en vind het tweede deel echt op mijn maat. Tussen La Redoute en de Roche-aux-Faucons heb je ook nog de Forges. Zo diep in de finale zal die helling ook zeker lastig genoeg zijn om het verschil op te maken. De tussenstukken kunnen beslissend zijn. Op het stuk na de Maquisard wordt er normaal wat ingehouden en gecontroleerd gekoerst. Misschien zal dat nu net de ideale moment zijn om te vertrekken. Ook over de Hornay praat niemand, maar daar kan het ook gebeuren. Het feit dat het in de finale voortdurend bergop en bergaf gaat, wil ook zeggen dat je een voorsprong gemakkelijker kan vasthouden. Het speelt dus in de kaarten van de aanvallers. Als ik goeie benen heb, moet dat in mijn kaart spelen. De voorspelde frisse temperaturen en regen zijn alleszins een goed teken.”

Wellens is een aanvaller, maar kon dat in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl nog niet tonen. “De Amstel had een ideaal scenario voor mij, had ik die dag geen offday gekend”, zegt Wellens. “In de Waalse Pijl voelden de benen goed. Ik dacht dat ik beter zou zijn dan de zeventiende plaats. Het is nu aan mij om dat zondag te tonen. In de vorige edities haalde ik in Luik nog nooit de top tien. Het zou een domper op mijn carrière zijn, mocht dat nooit lukken. En zelfs met een top tien kan ik niet tevreden zijn. Het mag nog een tikkeltje hoger. Ik heb al laten zien dat ik goed ben en anders hebben we ook nog Jelle en Bjorg, Bjorg heeft al laten zien dat hij fenomenaal bezig is. Ik hoop dat we zondag voor de ploeg de kers op de taart kan zetten van deze Ardennen-campagne.”

Bjorg Lambrecht is ook ambitieus

Met een vijfde plaats in de Brabantse Pijl, een zesde in de Amstel Gold Race én een mooie vierde plaats in de Waalse Pijl mag Bjorg Lambrecht zich met voorsprong de revelatie van de klimklassiekers noemen. De Meetjeslander staat zondag zowaar als outsider aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. “Maar ik sta zondag met minder druk aan de start”, zegt Lambrecht. “Mijn voorjaarscampagne is al geslaagd. Al voor de Waalse Pijl kon ik zeggen dat alles wat er bijkomt, mooi meegenomen was. En dat is nu nog altijd zo. Luik gaat een andere koers zijn dan wat we de voorbije dagen hebben gehad, de weersomstandigheden gaan ook volledig anders zijn. Maar met deze conditie heb ik veel vertrouwen dat ik ook zondag iets kan laten zien. Ik hoop de finale te rijden maar veel zal ook afhankelijk zijn van de temperaturen. Ik koers liever in het warme weer en zal me dus moeten kleden tegen de koude.”

© Photo News

Een vernieuwd parcours zorgt ook voor een nieuw wedstrijdverloop. “Maar als ze beginnen koersen voor de Wannes en Astana neemt de koers in handen, dan gaat het een heel lastige wedstrijd worden en zal de finale met een uitgedunde peloton gereden worden”, voorspelt Lambrecht. “Of ik liever de finish in Ans had gezien? Goh, ik heb nog niet heel veel ervaring met deze wedstrijd. La Redoute en de Roche-aux-Faucons zijn toch twee hellingen die mij liggen. Vooral die laatste. Het is een helling in twee trappen waar je even kan recupereren. Zo heb ik het graag, bij de beloften ben ik er ook van iedereen weggereden. Ik heb dus opties: gewoon aanklampen of eventueel wegrijden met een klein groepje.”

Lotto-Soudal kan met drie renners tactisch variëren. “We staan hier met drie jongens aan de start die de finale kunnen rijden: Wellens, Vanendert en mezelf. Dat betekent dat we een beetje zoals Quick-Step kunnen rijden. Ieders om beurten demarreren. Geraakte er eentje weg dan zitten de twee anderen, relatief gezien, op hun gemak. Wij hebben drie kaarten om te spelen.”

© Photo News

Lambrecht is naast een begenadigd klimmer ook nog vrij snel aan de meet, sneller dan Wellens en Vanendert. “Ik kan inderdaad de spurt afwachten. Plaatsing zal héél belangrijk zijn en de finale is naar het schijnt héél snel. Als je de Roche-aux-Faucons overleeft, dan gaan ze je er niet meer afrijden. Het zal dus zaak zijn om te blijven bijten tot aan de voet van de laatste helling. Wat dat is? Nooit afgeven en tot de top van elke klim mijn maximale waarden trappen zonder in het rood te gaan. Maar ik moet toegeven dat de vermoeidheid begint toe te slaan. Ik slaap almaar beter en beter (lacht). Vandaag had ik me zelfs overslapen. Het is een lastige periode geweest maar de conditie kan niet weg zijn. En morgen kan ik nog een ganse dag rusten. Zondag hoop ik me alweer een pak frisser te voelen.”

De aandacht in de figuur van Lambrecht is de voorbije dagen exponentieel toegenomen. “Hoe beter je rijdt, hoe meer aandacht je krijgt”, concludeert Lambrecht. “Dat neem ik er dus heel graag bij.”

Aerts: “Fuglsang is mijn favoriet”

Ook ploegleider Mario Aerts haalde nooit de top tien in Luik-Bastenaken-Luik. “In 1999, het jaar van Frank Vandenbroucke eindigde ik elfde. Ik was toen 24 en dacht dat ik de jaren nadien nog veel beter zou doen. Het jaar nadien werd ik zestiende, maar dat bleven mijn beste resultaten in Luik.” Aerts is bij Lotto-Soudal de ploegleider in de Waalse klassiekers. “Onze strategie verandert niet. Jelle, Tim en Bjorg zijn onze drie kopmannen, al wil ik Bjorg eigenlijk geen kopman noemen. Hij heeft een vrije rol en staat in de schaduw van Tim en Jelle. Al wat hij in Luik presteert, is bonus. De voorspelde weersomstandigheden spelen alvast niet in zijn kaart. Het wordt fris en ze geven regen. Bjorg houdt van de hitte, maar met Tim hebben we iemand die verlekkerd is op regen en koude.”

© Photo News

Aerts beseft dat hij met drie goeie renners in een luxe-positie zit als ploegleider. “Met drie man kan je al eens een tactisch spel spelen.” Toch denkt hij dat de winnaar van zondag voor een andere ploeg rijdt. “Alaphilippe is sterk, maar hij oogt minder flitsend dan vorig jaar. Als je naar zijn voorbereiding kijkt, kan dat ook niet anders. Als je valt en opgeeft in het Baskenland moet je eigenlijk spreken van een slechte voorbereiding. Daarom is Jakob Fuglsang mijn topfavoriet. Van alle renners geeft die mij de sterkste indruk. Met Astana heeft hij ook nog eens een superploeg rond zich.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten