20 jaar geleden schreef Frank Vandenbroucke wielergeschiedenis in Luik-Bastenaken-Luik: herbeleef hier zijn twee legendarische demarrages

Luik-Bastenaken-Luik is de oudste klassieker en wordt daarom niet voor niets “La Doyenne” of “ouderdomsdeken” genoemd. Zondag wordt de 105de editie gereden over de Ardense hellingen. La Redoute is er opnieuw bij en werd in ere hersteld. Deze klim zal onlosmakend verbonden blijven met de editie van 1999, toen ene Frank Vandenbroucke er zijn duivels ontbond en wielergeschiedenis schreef.

LEES OOK. Luik-Bastenaken-Luik 2019: Praktische gids met de 11 hellingen, het uurschema, de nieuwe (ingrijpende) aankomst en de renners

1999 is in vol EPO-tijdperk maar de Luik-Bastenaken-Luik van dat jaar werd wel een koers om duimen en vingers bij af te likken dankzij het lef en de branie van de toen 24-jarige Frank Vandenbroucke.

Toen zijn rivaal Michele Bartoli aanviel op La Redoute, kon VDB niet onderdoen. Wat volgde was een haantjesgevecht tussen twee kampioenen, louter om de eer want La Redoute lag te ver van de finish om al beslissend te kunnen zijn. In de hertekende finale kan een (gedurfde) aanval op deze klim zondag echter wél beslissend zijn.

In 1999 kwam na die machtsontplooiing alles dus weer samen. Vooraf had Vandenbroucke aangekondigd dat hij zijn beslissende aanval op Saint-Nicolas zou plaatsen en meer bepaald aan huisnummer 256. En hij hield woord: daar liet hij met Michael Boogerd zijn laatste concurrent ter plekke om dan solo naar de zege te snellen. Saint-Nicolas werd dit jaar (helaas) niet meer opgenomen in het parcours.

LEES OOK. Cameron Vandenbroucke: “Ooit wil ik ook La Redoute opknallen in volle finale… maar niet dit jaar dus”

Door vml
AANGERADEN