Stijn Coninx vecht tegen darmkanker

Foto: Luc Daelemans

“Samen met mijn gezin, en met het volste vertrouwen in de artsen en de wetenschap, ga ik de strijd aan.” Met die boodschap laat regisseur Stijn Coninx (62) vrijdagavond weten dat hij vecht tegen darmkanker. Hij trekt zich ook terug uit de opnames van Dag Sinterklaas.

“Net in de week van dertig jaar Kom op tegen Kanker is er darmkanker bij mij vastgesteld. Ik ben er me er altijd van bewust geweest hoe belangrijk deze actie is, en hoeveel families al samen met de artsen tegen deze ziekte hebben gevochten. Samen met mijn gezin wens ik nu in alle sereniteit, en met het volste vertrouwen in de dokters en de wetenschap, onze strijd aan te gaan.”

Met die boodschap laat regisseur Stijn Coninx vrijdagavond weten dat hij strijdt tegen kanker. Daarvoor moeten ook zijn professionele bezigheden de ijskast in, want Coninx was net gestart met de voorbereidingen voor de opnames van nieuwe afleveringen van de Ketnet-serie Dag Sinterklaas. “Sinterklaas en Zwarte Piet heb ik even in de steek gelaten. De ploeg van Dag Sinterklaas is intussen in goede handen van mijn vriend en collega-regisseur Frank Van Passel.”

“Nog lang niet klaar”

Eind vorig jaar wist Coninx nog te overtuigen met Niet schieten, de film over de Bende van Nijvel die is gebaseerd op het boek van overlever David Van de Steen. Na vier maanden in de bioscoopzalen mocht hij daarvoor de Diamanten Filmprijs binnenhalen, goed voor 400.000 bezoekers.

In een interview naar aanleiding van Niet schieten had hij het toen in Het Belang van Limburg over de film van zijn leven, en dat “die nog niet meteen hoeft te worden gedraaid”. “Ik ben nog lang niet klaar. Ik voel me nu zelfs beter dan ooit: thuis gaat het goed, de kinderen zijn sterk bezig, ik leef me uit in mijn werk, alles bolt… Zo rond mijn vijftigste had ik het veel moeilijker. Ik ging gebukt onder de intensieve zorg voor de kinderen en daar kwam nog eens bovenop dat ik van Verder dan de maan niet de film had kunnen maken die ik voor ogen had. Én mijn vader overleed in die periode.”

“Kortom: alles op een hoop, niets ging zoals ik het wilde. Ik heb toen mijn prioriteiten verlegd. (...) De dingen aanvaarden zoals ze zijn op het moment dat ze niet zijn zoals je verwacht had. Het is een belangrijke zin in mijn film Licht die ik nu in de praktijk breng. Ik slaag er in tevreden te zijn met alles wat me te beurt valt”, zei hij toen.

De VRT laat weten “erg mee te leven met Stijn Coninx en zijn familie”. “We wensen hen heel veel sterkte en hopen op een spoedige genezing. De ploeg van Dag Sinterklaas laat bovendien weten “dat Stijn er in gedachten bij is, tijdens het filmen.”

Door Benjamin Praet
AANGERADEN