Cafébaas heeft mee schuld aan dood van klant: "Hij had de hulpdiensten moeten bellen"

Peter Dick werd dood aangetroffen op de achterbank van zijn auto. Foto: edp

Deftinge / Zwalm -

De strafrechter in Oudenaarde acht cafébaas Werner S. mee schuldig aan de dood van Peter Dick (45) uit Sint-Maria-Lierde. Het slachtoffer werd dood aangetroffen op de achterbank van zijn auto na een bezoek aan het café Smiley in Sint-Denijs-Boekel.

Cafébaas Werner S. is wegens schuldig verzuim veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 300 euro, beide met uitstel. Zijn partner Fariddy M.D., die terechtstond wegens het schenken van alcohol aan een dronken persoon, kreeg een gevangenisstraf van acht dagen en een boete van 300 euro.

Paar keer gevallen

Zes jaar na het plotse overlijden van Peter Dick moesten beiden zich voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde verantwoorden. Het was na een bezoek aan hun café Smiley in Sint-Denijs-Boekel dat het slachtoffer dood werd aangetroffen op de achterbank van zijn auto.

Peter Dick was al boven zijn theewater toen hij op zondagavond 31 maart 2013 omstreeks 23 uur het café Smiley binnenstapte. In het café kwam hij enkele keren ten val en daarbij zou hij volgens getuigen zelfs ook even het bewustzijn verloren hebben.

De cafébaas bracht hem met de hulp van twee klanten naar zijn auto, die op de stationsparking stond, waarop ze hem op de achterbank legden.

Maar op maandagochtend was Peter Dick nog niet thuis. Zijn partner Veronique Gaytant verwittigde een zus, die in de omgeving van het café woont. De zus dacht dat hij zijn roes aan het uitslapen was en reed de auto naar zijn thuis in Sint-Maria-Lierde. Aanvankelijk had toen ook zijn partner nog geen argwaan. Pas toen hij enkele uren later nog altijd in de auto lag, stelde ze vast dat hij overleden was.

Uit het toxicologisch onderzoek bleek dat Peter Dick overleden was aan een combinatie van alcohol en een cocktail van cocaïne en GHB.

Noodsituatie

“De cafébaas had de hulpdiensten moeten bellen toen het slachtoffer bewusteloos in zijn café lag. Dat was een noodsituatie”, benadrukte procureur Bert Mabilde. Maar volgens de verdediging kan de dood van het slachtoffer niet in de schoenen van de cafébaas geschoven worden: “Vraag is of zijn leven nog wel te redden was?”

De verdediging, die de vrijspraak vroeg, zal zo goed als zeker niet in het vonnis berusten. Jo Decraeye, advocaat van de cafébaas: “Ik moet de motivatie van de rechtbank nog lezen en dan met cliënt overleggen. Maar meer dan waarschijnlijk gaan we in beroep.”

Door Paul Darragas