Abonnee worden? Kies je leesformule

27/04/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Luc Daelemans

Stijn Coninx vecht tegen darmkanker

“Samen met mijn gezin, en met het volste vertrouwen in de artsen en de wetenschap, ga ik de strijd aan.” Met die boodschap liet regisseur Stijn Coninx (62) vrijdagavond weten dat hij vecht tegen darmkanker.

“Net in de week van dertig jaar Kom op tegen Kanker is er darmkanker bij mij vastgesteld. Ik ben er me er altijd bewust van geweest hoe belangrijk deze actie is, en hoeveel families al samen met de artsen tegen deze ziekte hebben gevochten. Samen met mijn gezin wens ik nu in alle sereniteit, en met het volste vertrouwen in de dokters en de wetenschap, onze strijd aan te gaan.”

Met die boodschap laat regisseur Stijn Coninx vrijdagavond weten dat hij strijdt tegen darmkanker. Daarvoor moeten ook zijn professionele bezigheden de ijskast in, want Coninx was net gestart met de voorbereidingen voor de opnames van nieuwe afleveringen van de Ketnet-serie Dag Sinterklaas. “De ploeg van Dag Sinterklaas is intussen in goede handen van mijn vriend en collega-regisseur Frank Van Passel.”

“Nog lang niet klaar”

Eind vorig jaar wist hij nog te overtuigen met Niet schieten, de film over de Bende van Nijvel die is gebaseerd op het boek van overlever David Van de Steen. Na vier maanden in de bioscoopzalen mocht hij daarvoor de Diamanten Filmprijs binnenhalen, goed voor 400.000 bezoekers.

In een interview naar aanleiding van Niet schieten had hij het toen in Het Belang van Limburg over de film van zijn leven, en dat “die nog niet meteen hoeft te worden gedraaid”. “Ik ben nog lang niet klaar. Ik voel me nu zelfs beter dan ooit: thuis gaat het goed, de kinderen zijn sterk bezig, ik leef me uit in mijn werk, alles bolt…”, zei hij toen.

Overlevingskans

Maar een half jaar later krijgen Coninx en zijn familie een zware klap te verwerken. En hij is jammer genoeg niet de enige. “In ons land krijgen elke dag 23 mensen te horen dat ze darmkanker hebben”, zegt darmspecialist Luc Colemont van vzw Stop Darmkanker. “Er sterven ook dagelijks negen mensen aan darmkanker. Maar er is ook goed nieuws. Als dokters er op tijd bij zijn is de kans op overleven meer dan 90 procent.”

Belangrijk is vooral hoe snel de kanker ontdekt wordt. “Als er aantasting van de lymfeklieren of uitzaaiingen zijn, daalt die overlevingskans beduidend. Bij ongeveer de helft van de Belgen wordt darmkanker in een gevorderd stadium ontdekt. Dan is de overlevingskans duidelijk minder.” Dankzij het Vlaams bevolkingsonderzoek (bij mannen en vrouwen tussen 51 en 74 jaar) worden nu méér darmkankers in een beginfase ontdekt. Jammer genoeg doet slechts de helft van de Vlamingen die test. “Hij kan nochtans levens redden, leed vermijden en kosten besparen. Doe de test. Meer kan ik niet zeggen.”

AANGERADEN
Meest recent