Nederlander Robin Frijns wint chaotische ePrix van Parijs, Jérôme D’Ambrosio speelt leiding in kampioenschap kwijt

Foto: AFP

Robin Frijns (Envision Virgin) heeft de ePrix van Parijs gewonnen. De Nederlander was in de Franse hoofdstad sneller dan André Lotterer (DS Techeetah) en Daniel Abt (Audi Sport). De wedstrijd leverde flink wat spektakel op nadat het vlak voor halfweg hevig begon te regenen. Jérôme D’Ambrosio leek lange tijd op weg naar punten, maar crashte vlak voor het einde van de race na een botsing met José Maria Lopez. Ook Stoffel Vandoorne haalde de eindstreep niet.

Het Mahindra-team van kampioenschapsleider Jérôme D’Ambrosio was de zaterdag in Parijs hoopgevend begonnen. Onze landgenoot kwalificeerde zich op een mooie zesde plaats, terwijl teamgenoot Pascal Wehrlein de pole position veroverde. Beide Mahindra’s werden na de inspectie echter gediskwalificeerd omdat hun bandendruk te laag lag en zouden achteraan moeten starten. Stoffel Vandoorne kende eveneens problemen en kwalificeerde zich pas als 21ste, wat door de straf van de Mahindra’s een 19de startplaats werd.

Drama voor Nissan

Door het wisselvallige weer in Parijs was één helft van de grid droog en de andere nat, waardoor de race achter de safety car werd gestart. Lang hoefde het aanwezige publiek niet te wachten op spektakel, want leider Oliver Rowland (Nissan) maakte meteen een dure fout en ging rechtdoor de muur in. Zijn Nissan-teamgenoot Sébastien Buemi nam de leiding over, maar ook de Zwitser kwam in de problemen terecht. Daardoor kreeg de Nederlander Robin Frijns (Envision Virgin) de leiding in de schoot geworpen.

Na een kwartier racen openden de hemelsluizen in de Franse hoofdstad. En hoewel de banden in de Formule E ontwikkeld zijn voor races in alle weersomstandigheden, hadden de rijders toch flink wat moeite om hun machines op de baan te houden. Toen er ook nog eens hagel uit de lucht kwam vallen, werd de gele vlag over de volledige baan gezwaaid. Enkele minuten later kon er weer geracet worden, maar Tom Dillmann (NIO) en Mitch Evans (Jaguar), de winnaar van de vorige race, reden meteen de muur in.

Vandoorne heeft opnieuw pech

Nog enkele minuten later werden ook onze landgenoten even getroffen door pech. Jérôme D’Ambrosio raakte de glibberende wagen van Sam Bird (Envision Virgin), terwijl er luttele seconden later nog een botsing was tussen Oliver Rowland en Alexander Sims (BMW Andretti) op hetzelfde punt. Stoffel Vandoorne moest rechtdoor gaan om alle gespinde wagens te ontwijken en zou enkele minuten later opnieuw moeten opgeven, vermoedelijk met een technisch probleem.

Door alle chaos werd het volledige circuit opnieuw in een gele vlag gehuld. Na een pauze van zes minuten - de regen bleef intussen hard vallen - kon er eindelijk weer geracet worden. De chaos hield echter niet op: Felipe Massa (Venturi) en Oliver Turvey (NIO) gingen er samen af, terwijl ook Edoardo Mortara (Venturi) even de muur in ging. Mortara ging er nadien nog een tweede keer af na een crash met Alex Lynn (Jaguar), wat voor beiden het einde van de race betekende.

D’Ambrosio uit de race gereden vlak voor de finish

Na een lange inhaalrace leek Jérôme D’Ambrosio zichzelf nog te belonen met enkele WK-puntjes, maar het mocht niet zijn. Twee minuten voor het einde van de race ging het echter alsnog fout voor de Brusselaar, die aangereden werd door José Maria Lopez en zo een knappe race tot een jammerlijk einde zag komen. Helemaal voorin hield Frijns vol tot het einde: de Nederlander won zijn allereerste race in de Formule E, voor Lotterer en Abt.

In de stand speelt Jérôme D’Ambrosio zijn leidersplaats kwijt aan Robin Frijns, die met 81 punten nu op plaats één staat. André Lotterer is tweede met 80 stuks. Op iets grotere - maar zeker niet onoverbrugbare - afstand volgen Antonio Felix Da Costa en Lucas Di Grassi met elk 70 punten, D’Ambrosio is nu vijfde met 65 eenheden.

Door Sam Varewyck
  • AANGERADEN