Alejandro Valverde kampte tijdens Waalse Pijl met bizar probleem: ”Het was angstaanjagend”

Foto: Photo News

Alejandro Valverde kon in zijn regenboogtrui nog niet schitteren tijdens de Waalse klassiekers. In de Amstel Gold Race werd El Imbatido pas 66ste, in de Waalse Pijl - die hij in het verleden al vijf keer won - was hij elfde. Voor die laatste uitslag waren er misschien enigszins verzachtende omstandigheden: de Spanjaard had in de laatste 50 kilometer een bij ingeslikt en was door het insect gestoken. Al minimaliseert Valverde zelf het effect van het bizarre voorval.

Valverde verklaarde tegenover Cyclingnews.com dat het een angstaanjagende belevenis was. “Ik dacht dat ik hem had uitgehoest, maar hij stak me in mijn keel”, aldus de Spanjaard. “Ik heb al eerder insecten ingeslikt, maar ik heb ze nooit binnengehouden. Gelukkig ben ik niet allergisch, maar ik werd toch bang van. Ik dacht dat het een ontsteking zou worden en heb me toch zo’n twintig minuten echt zorgen gemaakt.”De wereldkampioen zegt wel dat hij niet weet of het incident zijn resultaat heeft beïnvloed. “Ik maak niet graag excuses, maar het zou een effect kunnen gehad hebben. Of niet.”

Zondag start de wereldkampioen gewoon in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij op een vijfde zege en een evenaring van het record van Eddy Merckx mikt. Valverde is echter onzeker over zijn vormpeil en tast ook nog in het duister over de hernieuwde finale. “De nieuwe finale is minder zwaar. En de verscheidenheid aan mogelijke scenario’s is groter dan vroeger. Ik weet niet of het nu beter of slechter is, maar het is goed om veranderingen te zien. Ik denk dat er eerder zal aangevallen worden, zelfs voor La Redoute.”

Door svar