Bonte gaat cumulregeling van eigen partij negeren

© Photo News

Als Hans Bonte (SP.A) straks herverkozen wordt in de Kamer, dan gaat hij zijn zitje gewoon opnemen. Nochtans strookt dat niet met de statuten van zijn eigen partij, maar daar ziet Bonte geen graten in.

mju

“Mijn Leuvense collega Mo Ridouani en ik staan op de 15de en de 14de plaats. De kans dat ik verkozen geraak is niet groot, maar áls de kiezer mij naar het parlement stuurt, ga ik zetelen. Decumul of niet.” Bonte is wel van plan om in dat geval toestemming te vragen aan de partij om te cumuleren, desnoods via een congres. “Ik kan me niet inbeelden dat de partij op zo’n moment blind zal zijn voor de wil van de kiezer”, luidt het zelfzeker.

Bonte was al langer een tegenstander van de decumul van zijn partij. “Een strategisch slechte beslissing”, noemt hij die. Maar een middenvinger naar partijvoorzitter John Crombez vindt hij zijn beslissing niet.

Conner Rousseau, het 26-jarige boegbeeld van de jonge generatie, ziet er niet onmiddellijk graten in. “Als Hans erin slaagt om een derde zetel binnen te halen in Vlaams-Brabant, zou dat betekenen dat onze partij vooruit gaat en kan ik dat alleen maar toejuichen. Voor de rest haal ik Jean-Luc Dehaene erbij: we zullen de problemen wel oplossen als ze zich stellen.”

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent