Pierre Pringiers (74): hoe een Belg met lege zakken de held van Sri Lanka werd

Foto: VTM

Zeg nu nog eens dat Belgen niet ambitieus zijn: Pierre Pringiers (74) uit Kortrijk probeert al bijna veertig jaar het door terreur en natuurrampen geteisterde Sri Lanka erbovenop te helpen. Hoe hij dat doet, ziet u in de tweede aflevering van Succesrijk.

Vanavond is te zien hoe ondernemer Pierre Pringiers op Sri Lanka een van zijn luxueuze catamarans te water laat. Het vaartuig is meer dan een half miljoen euro waard en werd via smalle wegen van de werf naar de zee vervoerd. Pierre Pringiers is een wandelend succesverhaal. Hij kwam in 1984 aan op Sri Lanka met lege zakken. Hij stampte het bedrijf Loadstar-Solideal uit de grond, een bedrijf dat nu wereldleider is in de productie van gespecialiseerd industrieel rubber. Op Sri Lanka alleen al werkten 5.300 mensen voor de man.

Dorp heropgebouwd

Maar in 2010 verkocht hij het grootste deel van zijn bedrijf aan de Canadese groep Camoplast. Want alleen maar winst maken interesseert Pringiers niet. In 2016 maakte een gezaghebbende krant op Sir Lanka bekend dat “een Belgische investeerder die anoniem wenste te blijven” bereid was om één

miljard dollar te “parkeren” om de Sri Lankaanse munt te ondersteunen en het tekort van de overheid te verlichten.

Pierre Pringiers (74): hoe een Belg met lege zakken de held van Sri Lanka werd
Foto: vtm

Volgens ingewijden ging het om Pierre Pringiers, die op Sri Lanka niet minder dan een nationale held is sinds de tsunami van 2004. De ondernemer liet zijn werknemers toen drinkwater uitdelen, gewonden helpen en zoeken naar vermisten. Zes weken na de ramp waren 130 werknemers nog altijd vrijgesteld om als vrijwilliger in de vluchtelingenkampen te werken. En Pringiers was al tot ereconsul benoemd omdat hij na een vloedgolf in 2003 een heel dorp had laten heropbouwen. Hij investeert elk jaar minstens één procent van zijn winst in de lokale economie. De Belg is er zeker van dat Sri Lanka ook de recente terreuraanslagen zal overleven. Zijn catamarans bouwt hij voor de toeristische sector: toeristen kunnen een week langs de kust cruisen om het eiland te ontdekken. De opnames voor het VTM-programma Succesrijk op Sri Lanka zijn gemaakt begin maart, voor de aanslagen van 21 april.

Succesrijk, Vlaamse ondernemers in het buitenland, VTM, dinsdag om 21.45 uur

Door tdl
AANGERADEN