“Niet iets dat Hollywood heeft verzonnen”: NASA-baas waarschuwt voor gevaren van meteoren voor onze planeet

Bron © CNN

Jim Bridenstine, de grote man van ruimtevaartorganisatie NASA, heeft tijdens een conferentie gewaarschuwd voor de gevaren van meteoren voor onze planeet. Het klinkt als sciencefiction, maar dat is allerminst het geval. “Dit is niet enkel iets uit films.”

Bridenstine uitte zijn bezorgdheid op de Planetary Defense Conference in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. “Dit is niet iets dat Hollywood heeft verzonnen en niet enkel iets uit films”, klonk het. “Uiteindelijk gaat dit om het beschermen van de enige planeet met levende wezens die we momenteel kennen.”

Als voorbeeld haalde de NASA-topman een meteoor aan die in februari 2013 ontplofte boven Rusland. Dat zorgde voor aardbevingen in het Oeralgebied. Meer dan 1.000 personen raakten gewond, onder wie 200 kinderen. Veel slachtoffers werden geraakt door rondvliegend glas van gesprongen ramen.

“Toen de meteoor onze atmosfeer binnenkwam was die feller dan de zon. Mensen konden de hitte ervan voelen op een afstand tot 62 kilometer ver”, legde Bridenstine nog uit. “Toen de meteoor op 29 kilometer boven het aardoppervlak ontplofte, kwam er dertig keer meer energie vrij dan bij de atoombom op Hiroshima. Gebouwen in zes steden raakten beschadigd.” In totaal liepen ruim 4.000 gebouwen schade op.

“Ik zou willen dat ik kon zeggen dat dergelijke gebeurtenissen exceptioneel zijn, maar dat is niet het geval.”

Door rrln
AANGERADEN
Meest recent