Jonge vrouw doodgeschoten bij rellen tussen ordediensten en aanhangers van zelfverklaarde interim-president Venezuela

Bron © BELGA

Foto: AP

Een 27-jarige vrouw is woensdagavond in het ziekenhuis overleden nadat ze geraakt was door een kogel tijdens een betoging tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Dat laat een mensenrechtenorganisatie weten.

“Wij veroordelen de moord op de jonge Jurubith Rausseo”, schrijft de ngo Observatorio Venezolano de Conflictividad Social op Twitter. De vrouw werd in het hoofd geraakt.

Ongeveer 27 mensen zijn woensdag gewond geraakt bij geweld tussen de ordediensten en de manifestanten die oppositieleider Juan Guaido steunen.

De schermutselingen begonnen in de late ochtend aan de militaire basis La Carlota, in het oosten van Caracas, toen demonstranten de snelweg probeerden te blokkeren. De protestanten gooiden stenen en molotovcocktails naar leden van de Boliviaanse Nationale Garde (GNB). De veiligheidstroepen vuurden daarop traangas op de menigte af.

Een paar honderd meter verderop demonstreerden enkele duizenden mensen tegen president Nicolas Maduro na een oproep van zelfverklaard interim-president Guaido. Naar aanleiding van 1 mei riep de oppositieleider op tot de “grootste manifestatie in de geschiedenis van Venezuela” om Maduro van de macht te verdrijven. Tijdens een betoging in Caracas sprak de oppositieleider de manifestanten toe. “We zullen nu met de soldaten praten. We zullen hen allemaal achter onze zaak krijgen”, zei hij.

Het was vanop dezelfde basis dat Guaido dinsdag opriep tot een militaire coup. Die mislukte, maar de schermutselingen bleven doorgaan. Ook toen ontaardden de protesten in geweld tussen manifestanten en ordediensten. In de noordelijke deelstaat Aragua werd een 24-jarige betoger gedood, verspreid over het hele land raakten volgens lokale media minstens 100 mensen gewond. Volgens mensenrechtenorganisatie Foro Penal werden 119 mensen opgepakt.

VIDEO. Situatie in Venezuela loopt uit de hand: pantserwagens rijden in op demonstranten

“Putschistische schermutseling”

Guaido - die onder meer gesteund wordt door de VS - riep dinsdag in een videoboodschap de bevolking en militairen op om zich bij hem en overgelopen militairen aan te sluiten om president Nicolas Maduro van de macht te verdrijven. ‘s Avonds laat deed Maduro het incident af als een “putschistische schermutseling” die volledig werd neergeslagen.

Woensdag gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, te kennen dat de VS bereid zijn om militair tussen te komen in het conflict in Venezuela. “Militair optreden is mogelijk. Als dat nodig blijkt, dan zullen de Verenigde Staten dat doen”, luidde het. De buitenlandminister voegde er wel aan toe dat hij een vreedzame machtsovergang verkiest. Een woordvoerster van het Pentagon laat weten dat er vooralsnog geen bevel is gegeven voor de inzet van troepen in Venezuela.

In een telefoongesprek met Pompeo na diens uitspraken veroordeelde zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov de verklaringen. Hij had het over “de vernietigende invloed” van de VS in Venezuela en “een flagrante overtreding van het internationaal recht”, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling. Lavrov waarschuwde zijn collega ook voor “zware gevolgen”.

Vervolgens verspreidde ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een mededeling waarin het Rusland ervan beschuldigt samen met Cuba - dat ook Maduro steunt - Venezuela en de Amerikaans-Russische betrekkingen te “destabiliseren” met zijn “interventie”.

AANGERADEN
Meest recent