Amerikaanse justitieminister weigert deel te nemen aan parlementaire hoorzitting over rapport Mueller

© REUTERS

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr zal donderdag zijn kat sturen naar een parlementaire hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden over zijn beheer van het rapport in het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Dat hebben de leden van het Congres aangekondigd. Woensdag verdedigde hij zijn aanpak al voor de Senaat.

De minister weigert ook om een volledige versie van het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller te bezorgen aan de rechterlijke commissie van het Huis van Afgevaardigden. Dat meldt de Democratische voorzitter Jerry Nadler, die ermee dreigt om Barr te dagvaarden. Eerder op de dag werd de minister vijf uur lang ondervraagd door de senatoren bij zijn eerste verschijning voor het Congres sinds het rapport op 18 april uitkwam.

De Democraten beschuldigen hem ervan “partijdig” te zijn en zich te gedragen als de “advocaat van de president”, maar de minister verzekerde dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Eens het rapport is overgedragen, “is het mijn baby geworden”, verklaarde hij.

In het 448 pagina’s tellende rapport waar Mueller 22 maanden aan werkte, concludeert hij dat Rusland zich in de verkiezingen heeft gemengd, met de bedoeling om Trump te helpen, maar dat de campagneleden van Trump zelf niet met Rusland hebben samengewerkt. Mueller sprak zich niet uit over een belemmering van de rechtsgang, maar benadrukte dat hij daarmee de president niet vrijpleitte. Barr besliste vervolgens echter om geen vervolging in te stellen tegen Trump.

Een aantal Democraten heeft opnieuw opgeroepen om een procedure voor de afzetting van president Trump te starten, maar de partijleiders staan daar zeer weigerachtig tegenover. Met een Republikeinse meerderheid in de Senaat is de kans groot dat het voorstel afgewezen wordt en bovendien zou dat de aandacht kunnen afleiden van andere onderwerpen die belangrijk zijn in de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten