Abonnee worden? Kies je leesformule

03/05/2019 - Zelzate
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Geert Asman wil dringend investeren in de sociale dienst.zvd

Eerst puin ruimen in OCMW, dan pas werken aan sociaal huis

OCMW verliest wellicht ookerkenning voor schuldbemiddeling

Zelzate

-

Bij zijn aantreden stelde schepen Geert Asman (PVDA) vast dat het OCMW erkenningen aan het verliezen was en dat er voor 1,7 miljoen niet geïnde facturen waren blijven liggen. “Er komt snel een hoofdmaatschappelijk werker om de zaak recht te trekken”, zegt hij.

“Eerst puin ruimen, daarna pas kunnen we aan de grote ambitie van onze rode SP.A-PVDA-coalitie werken en in Zelzate een echt sociaal beleid voeren door werk te maken van de opstart van het sociaal huis zoals in ons bestuursakkoord is beloofd”, zegt schepen voor Sociale Zaken Geert Asman (PVDA).

Het vorige bestuur met Open VLD, N-VA en CD&V heeft veel bespaard op de OCMW-werking en daardoor zijn er ernstige problemen ontstaan in de werking van onder andere de sociale dienst. Deze week kreeg Asman nog een schrijven van het departement Welzijn en Volksgezondheid waarin wordt gesteld dat de dienst schuldbemiddeling van het OCMW zijn erkenning dreigt te verliezen na een slecht inspectierapport in maart 2018.

“Half maart dit jaar kreeg ik een tweede brief op mij bureau waarin staat dat onze erkenning vervalt want we moesten voor 30 april blijkbaar voldoen aan de erkenningsvoorwaarden. Ik hoop dat we met een nieuw actieplan deze erkenning alsnog kunnen behouden, maar daar ben ik nog niet zeker van.”

geert asman schepen van sociale zaken “We willen van de ‘slechtste’ leerling van de klas naar een ‘voorbeeld’ evolueren”

Eerder verloor het OCMW zijn erkenning van het dienstencentrum De Kastanje omdat ook daar door het vorige bestuur niets werd ondernomen na een negatief inspectieverslag. Nog eerder verloor het OCMW zijn erkenning om zijn woningen voor bejaarden nog zelf te verhuren.

‘Sociale kruidenier’

“Vandaag blijkt ook dat er de voorbije jaren in het OCMW voor 1,7 miljoen euro niet geïnde facturen zijn blijven liggen zonder dat er herinneringsbrieven zijn gestuurd”, zegt Asman. Ook de werking van de ‘sociale kruidenier’ slaat blijkbaar niet aan. We hebben trouwens heel wat goederen van deze ‘sociale kruidenier’ aan de vzw Lichtpunt gegeven omdat het hier stond te vervallen. Ook de subsidies van Sociale Maribel zijn in het verleden niet meer aangevraagd en daardoor mist het OCMW een subsidie voor twee maatschappelijk werkers”, gaat Asman verder. “We moeten nu dringend investeren in onze sociale dienst en daarom werven we zo snel als mogelijk een hoofdmaatschappelijk werker en iemand voor administratieve ondersteuning aan voor deze dienst. Deze sociale dienst moet eerst weer goed kunnen functioneren zonder een te hoge werkdruk voor we met nieuwe initiatieven zoals de oprichting van het sociaal huis kunnen starten. Ook al hadden we daar eerder aan willen beginnen. We willen van de ‘slechtste’ leerling van de klas naar een ‘voorbeeld’ evolueren”, vat de schepen nog samen.

AANGERADEN