Op deze festivalweide mag je deze zomer je eigen drinkfles meenemen

© DS

Dour Festival zet dit jaar nog meer dan de voorgaande jaren in op het milieu. Zo vraagt het festival voor deze 31e editie aan al de medewerkers om een drinkfles te gebruiken, zodat er geen plastic flesjes water meer uitgedeeld moeten worden. De organisatie, die deze en een rist andere maatregelen vrijdag voorstelde op een persconferentie, schat dat daarmee zo’n 50.000 van die flesjes kunnen worden uitgespaard.

“Vandaag is het programmeren van goede bands niet meer voldoende, het is het totaalconcept dat de festivalgangers aanspreekt”, zegt directeur van het Dour Festival Damien Dufrasne. “De jeugd verwacht concrete acties.” En daar zet het festival dit jaar dan ook nog meer op in.

De medewerkers wordt gevraagd een drinkfles te gebruiken, maar ook de festivalgangers mogen hun drinkfles vanaf nu de wei mee opnemen. Een lege fles, welteverstaan. De organisatie belooft dat er voldoende punten zullen worden voorzien waar water kan worden bijgetankt.

Lokaal bier of gin

Een andere nieuwigheid is een proefproject met Fost Plus dat het sorteeroproces makkelijker moet maken. Op het terrein komt daarvoor een groot aantal sorteerafvalbakken. Blauwe bakken voor blikjes, flesjes en plastic bekers en zwarte voor het overige afval. Dour gaat bovendien alle recycleerbare afvalzakken die verzameld worden, opnieuw openen om het fout gesorteerd afval eruit te halen. Het festival krijgt daarvoor een sorteerketen op het festivalterrein.

Een ander punt waarop Dour dit jaar nog meer op wil inzetten, is lokale productie. “Alle broodjes voor de medewerkers komen van de lokale bakker en ook de catering voor de artiesten en festivalteams zijn afkomstig van bij een lokale cateraar, die belooft heeft voor 70 procent met lokale productie te werken”, zegt de organisatie vrijdag. De aperitieven op de Green Camping en Comfort Camping gebeuren dan weer met lokaal geproduceerde biertjes of gin.

Nog nieuw is dat Dour dit jaar meewerkt, samen met Pukkelpop en de universiteit van Eindhoven, aan de ontwikkeling van de zogenaamde GEM-Tower. Dit kleurrijke meer dan 22 meter hoge gevaarte dat draait op zonne- en windenergie had normaal al dit jaar de wei van Dour moeten sieren, maar liep vertraging op en zal daardoor waarschijnlijk voor het eerst te zien zijn op Pukkelpop.

Daarnaast zijn er natuurlijk maatregelen die al meerdere jaren meegaan. Zo worden ecologische schoonmaakproducten gebruikt en zijn de ontspanningsruimtes gemaakt van gerecycleerd materiaal en de wastafels van omgebouwde zeecontainers. Generatoren op zonne-energie en leds moeten het energieverbruik laten dalen. En op de Green Agora op het festivalterrein kunnen de muziekliefhebbers meer te weten komen over permacultuur, en onder meer kookworkshops volgen en ecologische onderhoudsproducten bereiden.

Dour vindt dit jaar plaats van woensdag 10 tot en met zondag 14 juli. Onder meer Cypress Hill, Roméo Elvis, Damso, Disclosure, Laurent Garnier en Zwangere Guy tekenen present.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten