Het is al mei, maar ook in Vlaanderen wordt zaterdag sneeuw verwacht

Bron © Eigen berichtgeving

Foto: BELGA

Het mag dan wel mei zijn, zaterdag valt er sneeuw in delen van Vlaanderen en Wallonië. Dat meldt het KMI. Een bijzondere koude luchtsoort vanuit het noordoosten van Siberië veroorzaakt koele lucht, waardoor regendruppels in sneeuwvlokken worden omgezet.

Het is al mei, maar ook in Vlaanderen wordt zaterdag sneeuw verwacht
De weerkaart voor zaterdag. Foto: KMI

Een wit tapijt moeten we niet verwachten, maar zaterdagochtend zal er wel degelijk sneeuw vallen. Dat tonen de weerkaarten van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). In Hoog-België verwachten ze tot wel vier centimeter sneeuw en waarschuwen ze zelfs met code geel voor gladheid. Ook in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant kunnen er vlokken vallen, maar die komen vooral in de vroege uurtjes en zullen sneller smelten.

Luchtsoort uit Siberië

Weerdienst NoodweerBenelux vestigt de aandacht op het opmerkelijke fenomeen, toch voor deze tijd van het jaar. “Tijdens warme episodes wordt er vaak aandacht geschonken aan de temperatuur die ruim boven normaal ligt. Laten we dat nu ook maar even doen voor komend weekend waarbij de maxima tot 6 graden onder het langjarig gemiddelde komen te liggen”, klinkt het.

Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux verklaart de situatie nader: “Lage temperaturen zijn niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, maar opmerkelijk is wel dat de luchtsoort haar oorsprong kent in het noorden van Siberië. Straf. Daardoor wordt het in de Benelux tot 6°C kouder dan normaal. Als dezelfde setting tijdens de wintermaanden januari en februari zou zijn voorgevallen, dan zou dat een stevige uithaal van Koning Winter hebben veroorzaakt.” Nu zorgt het plaatselijk voor enkele centimeters sneeuw.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Het is al mei, maar ook in Vlaanderen wordt zaterdag sneeuw verwacht
De koele polaire luchtsoort is afkomstig uit Noord-Siberië. Foto: NoodweerBenelux

Niet gewoon

Toch noemt weerman Frank Deboosere die voorspelling niet geheel uitzonderlijk. “Het is nog maar begin mei, hé. Maar toegegeven, je ziet het niet zo vaak. Het is eerder een typische situatie die je associeert met maartse buien. Bovendien letten we daar in deze tijden van klimaatopwarming meer op, als het weer even onder het gemiddelde duikelt. Omdat we zulke omstandigheden niet meer gewoon zijn. Kijk naar de maand april die we net achter de rug hebben: die was ook weer milder. Het is dus nog gebeurd, zo’n valse start in mei.”

Door mrra