Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

04/05/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Elke kamer beschikt over een mobiele smart-tv.  Dirk Vertommen

Een tweede thuis

In het UZ Leuven is vrijdag de nieuwe afdeling ‘Vrouw, kind en erfelijkheid’ geopend, met daarin ook het nieuwe kinderziekenhuis. Jaarlijks worden er 6.000 zieke kinderen opgenomen. Kosten noch moeite zijn gespaard om van de kliniek een tweede thuis te maken.

De kinderkamers zijn groot en ruim, en alleen wie de juiste QR-code heeft, kan op bezoek komen. Er is onder meer een loungeruimte voor de ouders, een snoezelruimte voor gestresseerde kinderen, een dakterras en een ziekenhuisschool die 120 kinderen per dag kan ontvangen. “De zorg die we bieden, is hoogtechnologischer en complexer dan ooit”, zegt diensthoofd Gunnar Buyse. “Toch voelt het hier niet aan als een ziekenhuis. Er is tegelijk meer rust en comfort dan voorheen, wat op zijn beurt de veerkracht van de kinderen vergroot.”

Het nieuwe kinderziekenhuis maakt deel uit van een complex van 38.000 vierkante meter groot, waarin ook de nieuwe materniteit zit en de dienst neonatologie. Daar zijn kamers voorzien waar mama’s van couveusekindjes, ook als zij zelf niet meer zijn opgenomen, toch kunnen blijven overnachten bij hun baby. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) “een zeer goeie evolutie”.(jom)