NMBS moet vrouw blijven betalen na vermeende diefstal van twee cadeaubonnen: “Ontslag is buiten proportie”

Bron © Belga, Het Laatste Nieuws

Themabeeld Foto: Jimmy Kets

De NMBS moet een werkneemster blijven betalen, hoewel ze ontslagen was voor diefstal op het werk. Dat schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag. De vrouw stal naar verluidt twee cadeaubonnen van 50 euro van een collega, maar werd daarvoor nooit veroordeeld.

De vrouw werkte al twaalf jaar bij de NMBS als hoofdverkeersleider toen ze in november 2017 gebruikgemaakt zou hebben van twee cadeaubonnen die een collega had aangekocht, en op zijn bureau had laten liggen. Toen de echtgenote van de man enkele dagen later met de bonnen wilde betalen in de Colruyt in Kuurne, bleek dat ze al gebruikt waren. Een digitaal spoor leidde naar een Dreamland-filiaal in Brugge, waar de bewakingscamera’s de vrouw hadden gefilmd.

De man diende daarop een klacht in wegens diefstal. De vrouw ontkent dat ze de bonnen bewust stal, en claimt dat “iemand ze misschien op mijn bureau heeft gelegd, en dacht ik onterecht dat ze van mij waren.” De vrouw werd ook nooit strafrechtelijk veroordeeld voor de diefstal: het strafonderzoek werd namelijk zonder gevolg afgesloten.

“Buiten proportie”

Dat volstond echter niet voor de NMBS, die oordeelde dat verdere samenwerking met de vrouw onmogelijk was en vond afzetting de enige gepaste straf. Daardoor werd ze ontslagen én verloor ze haar opgebouwde pensioenrechten.

Deze week schorste de Raad van State echter die straf, de zwaarst mogelijke sanctie. “Omdat ze buiten proportie is”, zegt haar advocaat. Gevolg: de vrouw blijft voorlopig in dienst van de NMBS. Ze behoudt haar loon, maar in afwachting van een definitieve beslissing moet ze niet werken. Mogelijk valt die beslissing pas binnen een jaar.

Door jvh
AANGERADEN