Het mag dan wel mei zijn: sneeuwlaag van wel tien centimeter blijft liggen in de Ardennen

Het mag dan wel mei zijn, zaterdag is er heel wat sneeuw gevallen Wallonië. Dat meldt het KMI. Vooral in het zuiden van ons land blijft het liggen met een sneeuwtapijt van wel tien centimeter dik tot gevolg. Ook in Vlaanderen vielen er in de vroege uurtjes enkele vlokken.

In Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant viel er ’s nachts plaatselijk wat sneeuw, maar vooral in de Ardennen kijken bewoners en toeristen verbaasd op van de weersomstandigheden. Ook al is de lente al een tijdje bezig, ze werden getrakteerd op een stevige sneeuwtapijt. Dat er zaterdag in Mont Rigi (Weismes), in de Hoge Venen, 5 tot 10 centimeter sneeuw ligt is wel “heel ongewoon voor begin mei”.

De sneeuwval van zaterdag leidde bij de brandweer van de hulpverleningszone Vesdre - Hoëgne & Plateau tot een twintigtal oproepen in de loop van de ochtend. Ze rukte vooral uit voor omgevallen bomen op de openbare weg.

(De tekst gaat verder onder de tweets.)

Luchtsoort uit Siberië

Weerdienst NoodweerBenelux vestigt de aandacht op het opmerkelijke fenomeen, toch voor deze tijd van het jaar. “Tijdens warme episodes wordt er vaak aandacht geschonken aan de temperatuur die ruim boven normaal ligt. Laten we dat nu ook maar even doen voor komend weekend waarbij de maxima tot 6 graden onder het langjarig gemiddelde komen te liggen”, klinkt het.

Het mag dan wel mei zijn: sneeuwlaag van wel tien centimeter blijft liggen in de Ardennen
De koele polaire luchtsoort is afkomstig uit Noord-Siberië. Foto: Noodweer Benelux

Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux verklaart de situatie nader: “Lage temperaturen zijn niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, maar opmerkelijk is wel dat de luchtsoort haar oorsprong kent in het noorden van Siberië. Straf. Daardoor wordt het in de Benelux tot 6°C kouder dan normaal. Als dezelfde setting tijdens de wintermaanden januari en februari zou zijn voorgevallen, dan zou dat een stevige uithaal van Koning Winter hebben veroorzaakt.”

Niet gewoon

Sneeuw in de aanloop naar de zomer gebeurde al wel vaker in België. Zo mat het KMI in de maand mei in Ukkel vier sneeuwdagen in 1986. De meest laattijdige sneeuwval dateert daar van 14 mei 1902. In 2013 lag er in Mont Rigi op 24 mei 3 centimeter, volgens het KMI de eerste keer sinds het begin van de waarnemingen dat er zoveel sneeuw lag op het einde van de maand mei. In Saint-Hubert, in de Ardennen, bevatten de regenbuien op 8 juni 1985 zelfs nog sneeuw.

Toch noemt weerman Frank Deboosere die voorspelling niet geheel uitzonderlijk. “Het is nog maar begin mei, hé. Maar toegegeven, je ziet het niet zo vaak. Het is eerder een typische situatie die je associeert met maartse buien. Bovendien letten we daar in deze tijden van klimaatopwarming meer op, als het weer even onder het gemiddelde duikelt. Omdat we zulke omstandigheden niet meer gewoon zijn. Kijk naar de maand april die we net achter de rug hebben: die was ook weer milder. Het is dus nog gebeurd, zo’n valse start in mei.”

Door mrra