Meteorologen waarschuwen: “Door 5G zullen we grote stormen mogelijk minder goed kunnen voorspellen”

Bron © The Guardian

De komst van mobiel supersnel internet via 5G zal mogelijk problemen veroorzaken met de bestaande weersatellieten. Door verstoringen van de bestaande metingen zouden grote stormen in de toekomst minder goed voorspeld worden, vrezen meteorologen.

“De manier waarop 5G in de markt wordt gezet, kan ons vermogen om grote stormen te voorspellen ernstig in gevaar brengen”, zegt Tony Mcnally van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). “Uiteindelijk kan het een verschil maken van leven en dood. We zijn hier erg bezorgd over.”

Volgens voorspellers bij het ECMWF kunnen de radiofrequenties van nieuwe 5G-netwerken kritische observaties van weersatellieten verstoren. Zo zenden mobiele 5G-netwerken bijvoorbeeld uit in een frequentie gelijkend aan die van waterdamp, waardoor satellieten verkeerdelijk waterdamp in de atmosfeer zouden registreren.

Het ECMWF roept nu op om bepaalde frequenties niet meer te gebruiken, een vraag die de Verenigde Staten al deels hebben ingewilligd. Of en wanneer andere landen zullen volgen, is nog niet bekend. De bezorgdheden zullen later dit jaar besproken worden op een internationale conferentie in Egypte.

Door ehu
AANGERADEN