Minder zware straffen in Kasteelmoord wegens overschrijding redelijke termijn

Bron © BELGA

Foto: rr

In de zaak van de Kasteelmoord heeft het hof van beroep in Gent dokter André Gyselbrecht veroordeeld tot 21 jaar cel. Dat is zes jaar minder dan tijdens zijn proces in eerste aanleg. De andere beklaagden werden veroordeeld tot celstraffen tussen 15 en 20 jaar.

Opluchting in het kamp-Gyselbrecht maandagmiddag. Dokter André Gyselbrecht werd door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot 21 jaar effectieve gevangenisstraf. Maar de feiten dateren al van meer dan zeven jaar geleden. De huisarts uit Ruiselede zit al lange tijd in voorhechtenis en kan daarom binnenkort – mogelijk volgend jaar al - werk maken van een procedure om zijn vervroegde vrijlating aan te vragen. “Ik denk dat er vandaag recht is gesproken”, zegt advocaat Johan Platteau in naam van dokter Gyselbrecht.

Minder zware straffen in Kasteelmoord wegens overschrijding redelijke termijn
André Gyselbrecht Foto: Photo News

“Men heeft hier in Gent een gans ander verhaal erkend dan de rechtbank in Brugge. Men heeft erkend dat er sprake is van incest. Mijn cliënt wordt hier correct getypeerd als een bezorgde grootvader die terecht angstig was. Ik kan daar dus mee leven. Er is een zware straf uitgesproken, maar ik vind dat recht is geschied en dat het hof correct heeft geoordeeld.”

Buitensporige vertraging

In de motivering van het arrest stelt het hof van beroep in Gent dat de redelijke termijn rond de zaak van de Kasteelmoord overschreden is. “We houden rekening met de buitensporige vertraging die de behandeling van de zaak heeft opgelopen”, zegt voorzitter Koen Defoort. “Zonder die overschrijding van de redelijke termijn zou de straf billijk en terecht geweest zijn.”

De zaak dateert al van 31 januari 2012. Stijn Saelens (34) werd toen doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene. Een huurmoord op bestelling van zijn schoonvader André Gyselbrecht. Het hof toonde begrip dat de huisarts bezorgd was over de kinderen van Stijn Saelens. “Gelet op de dreigende emigratie van de kleinkinderen naar Australië, de zedenfeiten door Stijn Saelens ten aanzien van een van zijn kinderen, de complete wereldvreemdheid van Stijn Staelens, kan het hof aannemen dat de grootvader bezorgd was, zonder dat het hof de feiten rechtvaardigt.”

Begrip

Naast André Gyselbrecht kregen Pierre Serry en Evert de Clercq ook lagere straffen. Serry werd veroordeeld tot 19 jaar in plaats van 21 jaar, de Clercq kreeg 20 jaar in plaats van 27 jaar. Roy Larmit, de chauffeur van moordenaar Ronny Van Bommel, zag zijn straf van vijftien jaar effectief bevestigd.

Jan Leysen, de advocaat van de ouders van Stijn Saelens, toonde na afloop begrip voor de strafverminderingen. “De familie Saelens is niet op wraak belust en begrijpt dat de redelijke termijn een rol heeft gespeeld. De ouders van Stijn Saelens hopen nu vooral dat kwalijke hoofdstuk definitief te kunnen afsuliten.”

Door MKM
AANGERADEN
Meest recent