Met dank aan een tweet van Trump: Chinese beurzen onderuit, ook Bel20 in het rood

© EPA-EFE

De Chinese aandelenbeurzen zijn maandag hard onderuit gegaan. De dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe importtarieven in te voeren op Chinese goederen zorgde voor onrust op de markten.

jvh

Trump zette zondag extra druk op China met twee berichten op Twitter. Daarin stond te lezen dat “de importtarieven vrijdag zullen stijgen van 10 naar 25 procent” en dat “op 325 miljard dollar aan handelsgoederen die voorheen onbelast waren vanaf dan ook 25 procent belastingen geheven zal worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trump wil met die dreiging de druk op Peking in de al maanden durende onderhandelingen verhogen. China twijfelt echter over een verdere deelname aan de handelsbesprekingen, die deze week in Washington zouden worden voortgezet.

De beurs in Shanghai raakte tussentijds 5,8 procent aan waarde kwijt, en in Hongkong leverde de Hang Seng-index 3,3 procent in. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,9 procent. In Zuid-Korea was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag. Ook in Tokio waren de financiële markten nog altijd gesloten vanwege de lange vakantieperiode in het kader van het aantreden van de nieuwe Japanse keizer, dinsdag kan er weer worden gehandeld op de Japanse beurs.

Ook Bel20 in de min

Ook de Bel20 ging maandagochtend in navolging van de Aziatische beurzen in de min. Kort na opening noteert de Brusselse sterindex met een verlies van ruim 2,1 procent. Ook elders in Europa kleuren de beurzen maandagochtend rood.

LEES OOK

Nu in het nieuws