Opa Raymond Poulidor verklaart het succes van kleinzoon Mathieu van der Poel: “Hij luistert naar niemand en neemt niets serieus”

Foto: BELGA

Wat als je als opa je kleinzoon op het hoogste niveau ziet presteren in een sport waarin jezelf tot de absolute wereldtop behoorde? Dan ben je apetrots en ga je ook een beetje vergelijken. Voor opa Raymond Poulidor is het al een uitgemaakte zaak. Kleinzoon Mathieu van der Poel is nu al beter dan hij zelf ooit is geweest. En dat zijn de woorden van een ex-winnaar van de Ronde van Spanje, Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl, om ons tot de belangrijkste zeges te beperken.

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. Nederlands bondscoach hoopt dat Van der Poel beslist dat hij deelneemt aan het WK: “Yorkshire is Mathieu op het lijf geschreven”

Mathieu van der Poel heeft de voorbije weken indruk gemaakt. Zeges in Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl en Amstel Gold Race hebben ook opa Raymond Poulidor toch met verstomming geslagen, al weet Poulidor al lang dat zijn kleinzoon geen gewone jongen is. Maar dit? “Dit is extraordinaire”, zegt de grootvader van de nieuwste sensatie van het wegwielrennen in een interview bij de Nederlandse NOS. “Mathieu is beter. Hij heeft de genen van zijn vader (Adrie van der Poel, red) en zijn opa. Hij is beter dan wij als je zijn erelijst ziet.”

Opa Raymond Poulidor verklaart het succes van kleinzoon Mathieu van der Poel: “Hij luistert naar niemand en neemt niets serieus”
Winst in de Brabantse Pijl. Foto: GMAX AGENCY

Poupou had genoten van het voorbije jaar en de bijhorende overwinningen. “En vergeet de Ronde van Vlaanderen niet”, klonk het. “Ook daar was hij de morele winnaar van de dag.”

Halve Fransman

De kleine Mathieu heeft ook bij onze Zuiderburen indruk gemaakt. “Ik heb onvoldoende tijd om elke dag alle telefoontjes te beantwoorden”, klinkt het. “Ik zie hem ook een beetje als een Frans renner. Kinderen van acht, negen jaar die hier aan veldrijden doen, hebben het altijd over Mathieu.”

Opa Raymond Poulidor verklaart het succes van kleinzoon Mathieu van der Poel: “Hij luistert naar niemand en neemt niets serieus”
Winnaar van de Amstel. Foto: GMAX AGENCY

Een halve Fransman hoort ooit ook eens de Tour te rijden, denkt Poulidor. “Hij doet nu al speciale dingen op zijn leeftijd en hij past zich aan elke wielerdiscipline aan”, analyseert de Franse wielerlegende. “Als hij op een dag de Tour wil rijden, wie weet wat hij dan kan. Ik denk trouwens dat hij in de toekomst de Tour zal moeten rijden. Maar het veldrijden zal hij nooit opgeven. Dat is heilig voor hem.”

Speciaal karakter

De sterkte van Mathieu is zijn eigenzinnigheid, weet opa Raymond. “Het is heel bijzonder dat hij zijn eigen carrière uitstippelt. Op die leeftijd zie je dat nooit. Hij luistert naar niemand. En verlies accepteert hij niet. Zelfs niet als hij gewoon een spelletje speelt met zijn broer. Als David wint, dan verlaat hij de tafel. Hij heeft een uitzonderlijk karakter, fietst met plezier en neem niets serieus. En dat is misschien wel zijn sterkste punt. Hij is altijd ontspannen. Hij organiseert ook zelf zijn carrière, hij is de baas over zichzelf.”

Door gvdl
AANGERADEN