Wat je moet weten over het prestigieuze Met Gala in New York

Foto: ISOPIX

Elke eerste maandag van mei is het feest in New York, want dan organiseert Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour het jaarlijkse Met Gala in het Metropolitan Museum of Art. Elk jaar is er een thema, dat aanleunt bij een nieuwe tentoonstelling. Maar waarom is het bal zo bijzonder? En hoeveel kost het eigenlijk om er zelf naartoe te gaan en te genieten tussen alle A-listers. Vijf vragen over het evenement en de antwoorden.

Wat is het Met Gala eigenlijk?

Het Met Gala, ook wel de Oscars van de mode genoemd, is eigenlijk een benefietavond die sinds 1948 plaatsvindt. Toen heette het evenement nog het Costume Institute Gala. Er wordt geld ingezameld om de mode-expo van het komende jaar mee te financieren. Destijds kwamen nog geen supersterren langs, maar vooral welgestelde New Yorkers.

Vanwaar komt het thema?

Het thema staat al 21 jaar lang volledig in het teken van de tentoonstelling. Dit jaar draait alles rond ‘Camp: Notes on Fashion’, geïnspireerd op de baanbrekende essay van de Amerikaanse schrijfster en filosofe Susan Sontag. Dat kan zich op vlak van mode vertalen naar ironische, speelse en totaal over the top outfits. De voorbije jaren leidde het overkoepelende thema zowel tot iconische jurken als verwarrende interpretaties. In 2015 kregen de gasten ‘China: Through the Looking Glass’ als leidraad. Rihanna kwam toen opdagen in een jurk van Chinese ontwerpster Guo Pei die werd vergeleken met een omelet.

Wat je moet weten over het prestigieuze Met Gala in New York
Foto: ISOPIX

Wie speelt dit jaar een belangrijke rol?

Lady Gaga en Harry Styles want zij zullen de avond aan elkaar praten. Serena Williams en Gucci-ontwerper Alessandro Michele mogen zich medevoorzitters noemen. Er speelt ook een landgenoot een belangrijke rol: scenograaf Jan Versweyveld. Hij is verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling, die loopt van 9 mei tot 8 september.

Wie wordt uitgenodigd?

Zo’n zeshonderd mensen krijgen een invitatie van Anna Wintour, die sinds 1999 voorzitter is van het hele gebeuren. Zij selecteert op basis van belangrijkheid in de mode- en filmwereld. Ze nodigt ook niet elk jaar dezelfde gasten uit. Zo kwam in het recente verleden aan het licht dat Melania en Donald Trump nooit meer welkom zijn. De Trumps woonden het gala bij van 2004 tot en met 2012, maar tijdens de presidentiële verkiezingscampagne maakte Wintour meermaals duidelijk dat ze in kamp van Hillary Clinton zat. Er zijn ook sterren die liever niet gaan. Ex-On Direction Zayn Malik liet eerder weten dat hij “liever thuis iets productiefs doet dan op de rode loper gaan tonen dat hij heel wat is.” Actrice Tina Fey vindt het gedoe op de rode loper een “parade van klootzakken.” Actrice Gwyneth Paltrow vond het dan weer niet leuk wegens “te druk”. Ze zei in 2013 in een interview dat ze nooit meer wilde gaan, maar verscheen in 2017 dan toch weer op de rode loper.

Wat je moet weten over het prestigieuze Met Gala in New York
De affiche van de tentoonstelling in 2019

Hoeveel kost het?

Gasten die moeten betalen - want veel sterren uit de modewereld mogen gratis binnen om hun merk of werk te promoten - rekenen op zo’n 30.000 dollar (26.800) voor een kaartje. Wie het groots wil aanpakken en een tafeltje wil reserveren, betaalt zo’n 275.000 dollar (245.700 euro). Wie betaalt geraakt daarom nog niet gegarandeerd binnen. De officiële ‘go’ moet van Wintour zelf komen. Voor wie het een ‘no’ wordt, kan zich troosten met het feit dat het geld in de kassa van het Costume Institute terechtkomt. Jaarlijks wordt die met zo'n 12 miljoen dollar gespijsd. Wie in New York is, kan uiteraard wel gewoon de tentoonstelling bezoeken na het Met Gala. Kaartjes kosten 25 dollar (23 euro).

Door vwh