Abonnee worden? Kies je leesformule

07/05/2019 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

 joe

Vijf jaar later en dertig kilo lichter: radioduo van Qmusic keert terug op Joe

Ornelis doet het weer met Rogiers

Radiopresentator Sven Ornelis (45) vormt opnieuw een duo met Kürt Rogiers (48), de man met wie hij zes jaar lang de ochtendshow presenteerde op Qmusic. Rogiers vervangt nu op radiozender Joe Anke Buckinx, die met zwangerschapsverlof gaat. “Repeteren? Hebben we niet gedaan.”

“Kürt Rogiers is de nieuwe man van Sven Ornelis”, blokletterden de kranten begin september 2008. Erwin Deckers had toen aangekondigd dat hij na acht jaar afscheid zou nemen van Deckers & Ornelis showtime, het programma dat hij samen met Sven Ornelis had gepresenteerd. Tot ieders grote verbazing was de vervanger van Erwin Deckers bij Qmusic geen radiofiguur, maar een acteur. Een acteur! Het was Kürt Rogiers, toen helemaal hot dankzij de telenovelle Sara op VTM, en al vaker te gast bij Deckers en Ornelis. “Ik had Erwin Deckers ook al vervangen toen hij twee weken met vaderschapsverlof ging”, vertelt Kürt Rogiers. “Ik werd uitgenodigd om die veertien dagen te evalueren. Ik zal nooit vergeten wat Erwin toen zei: Kürt, dit is geen evaluatie, dit is een aanbod. Ik heb meteen ja gezegd. Een beetje impulsief, want eigenlijk lag ik nog onder contract bij VTM. Qmusic maakte deel uit van hetzelfde bedrijf, maar voor VTM was het toch schrikken. Bovendien mocht ik het aan bijna niemand vertellen, want ze wilden het nieuws met een live persconferentie op Qmusic bekendmaken. Ik kwam binnengewandeld en Sven zei: Goedemorgen, Kürt Rogiers. Zelfs mijn eigen ouders wisten van niets. Terwijl zij het wel mochten weten: in juli was mijn jongste dochter geboren en vanaf september was ik ’s morgens niet meer beschikbaar om voor haar te zorgen.” (lacht)

Massaal beluisterd

De komst van Kürt Rogiers werd niet door iedereen op een vreugdedansje onthaald. “Ik was een acteur die plots radio ging maken in de plaats van Erwin Deckers, die ongelooflijk veel ervaring had.”

Sven Ornelis: “Maar we wisten heel goed wat we deden. Het was Erwin en mij opgevallen dat Kürt ons radioprogramma echt goed kende. En de luisteraars hebben Kürt meteen omarmd. Mede dankzij de actie ‘Geef ons een hand’: Kürt en ik doorkruisten daarbij in één week tijd het land en probeerden zo veel mogelijk mensen de hand te schudden. Per handdruk ging er één euro naar een fonds voor alleenstaande ouders met een levensbedreigende ziekte. Het was de perfecte manier om Kürt beter te leren kennen. Daarna zijn we met onze radiostudio de lucht ingegaan, zijn we voor de Oscars naar Hollywood gegaan, noem maar op. Er werd echt massaal geluisterd.”

Toen Sven Ornelis in 2008 Kürt Rogiers aan zijn zijde kreeg, woog hij niet 84 kilo, zoals nu. Fysiek was hij toen niet top, om het zacht uit te drukken. Dat kreeg Rogiers snel in de gaten: “We hadden een rubriek WK Ornelis en Rogiers, waarin scheidsrechter Frank Debleeckere ons uitdaagde. Zo snel mogelijk op hakken lopen, pannenkoeken bakken, koeien melken. Eén keer was de uitdaging zo snel mogelijk de Sint-Romboutstoren in Mechelen beklimmen. Bijna honderd meter hoog, 514 trappen. Na die proef heb ik met mijn schoonzus gebeld, die arts is. Toen ik haar vertelde welke symptomen Sven na die loodzware klim had, zei ze: Breng hem onmiddellijk naar de spoeddienst.”

Ornelis: “Ik had me voorgenomen nooit meer dan honderd kilo te wegen, tot de weegschaal 113,5 kilo aanwees. Dat kon zo niet verder. De sponsortocht van Qmusic heeft alles veranderd. Kürt en ik stapten in tien dagen van Oostende naar Hasselt voor Handicap International. Daar is mijn passie voor de wandelsport begonnen. Op een jaar tijd ging ik van 113,5 naar 75 kilo.”

Zo zag het duo eruit tien jaar geleden. Sven Ornelis is duidelijk flink wat kilo’s kwijt joe

In 2014 kwam er een einde aan het duo Ornelis & Rogiers. Maar waarom eigenlijk? “Qmusic is een zender voor jonge mensen, ik werd misschien een beetje te oud voor onze doelgroep”, zegt Kürt. “Ik wou misschien net iets te graag Bryan Adams en U2 draaien. (lacht) Ik kreeg een eigen show op de middag, maar dat sloeg echt een gat in mijn agenda. Ik merkte ook dat ik alleen op de radio niet goed tot mijn recht kwam. Ik ben geen radiomaker pur sang, ik heb iemand naast me nodig, een klankbord.”

Vakantiejob

Kürt Rogiers benadrukt dat hij Anke Buckinx nu maar tijdelijk vervangt. “Zij is een betere deejay om naast Sven te staan dan ik. Ik had heel veel respect voor Sven, misschien iets te veel. Ik durfde niet aan zijn heilige huisjes te raken. Zijn passie voor gastronomie, voor wandelen, voor Michael Bublé, voor Barcelona. Anke sleurt dat er allemaal door. Je zou kunnen zeggen dat Sven en ik iets te veel op elkaar lijken. We zijn ongeveer even oud, ik kom bij hem thuis, hij bij mij, hij kent mijn kinderen goed, onze ouders gaan soms samen op weekend.”

Sven knikt: “Het klikt natuurlijk ook heel goed met Anke, maar onze interesses liggen op privévlak ver uit elkaar. Als ik zeg dat ik kalfszwezerik of oesters heb gegeten, begint Anke bijna te kokhalzen.” (lacht)

Ornelis en Rogiers zijn tot eind juni te beluisteren op Joe, om dan half augustus terug te keren voor nog een week of drie. Het zou wel kunnen dat Anke Buckinx in augustus al sneller aansluit. Vrijdag wordt Buckinx uitgewuifd, zaterdag presenteert het herenigde duo vanuit Disneyland Parijs. “Ik beschouw het als een heerlijke vakantiejob”, zegt Rogiers. “Eentje die ik perfect kan combineren met mijn werk voor Familie.”

Ornelis: “Dit zijn ook de mooiste dagen om ochtendradio te maken. Het wordt weer lang licht, we gaan richting grote vakantie. Het wordt een feest van de herkenning. Repeteren? Dat hebben we niet gedaan. Zo goed kennen we elkaar wel.”

Sven & Kürt, elke dag van 6 tot 9 op Joe.