Buitenlandse imams preken in België: “Hier komen problemen van”

© belga

Om tijdens de ramadan het tekort aan imams in ons land op te vangen, doet de Moslimexecutieve een beroep op buitenlandse imams die naar ons land gehaald worden. “Dat is nefast voor de integratie”, zegt de Antwerpse imam Nordine Taouil dinsdag in De Morgen.

Het gaat voornamelijk om 81 Marokkaanse imams, van wie 49 afgevaardigd worden door het Marokkaanse ministerie van Religieuze Zaken. Ze kregen allen een tijdelijk visum voor één maand, na een controle door de Belgische inlichtingendiensten. De imams zullen de komende maand prediken in moskeeën verspreid over het hele land, zoals dat ook gebeurde de voorgaande jaren.

“Hier komen problemen van”, zegt Taouil. De imams spreken noch Nederlands noch Frans, en zijn niet vertrouwd met onze maatschappij en onze normen en waarden. “De imams zijn dan ook niet opgeleid om de juiste antwoorden te geven aan de moslims in ons land.”

De Gentse imam Brahim Laytouss wijst met een beschuldigende vinger naar de politiek. “Sommige politieke partijen zijn schijnheilig”, klinkt het: ze willen de buitenlandse invloed in onze moskeeën terugdringen, maar weigeren ook structureel werk te maken van een Belgische islam en imamopleiding.

De Moslimexecutieve wou niet reageren in De Morgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten