Binnenkijken in de mode-expo waar het Met Gala eigenlijk rond draait

Foto: The MET

Het excentrieke Met Gala, waarop Anna Wintour heel wat bekendheden uitnodigt, is eigenlijk een benefiet voor de jaarlijkse mode-expo van het Metropolitan Museum of Art in New York. Die staat dit jaar in het teken van ‘Camp - notes on fashion’.

The Metropolitan Museum of Art Costume Institute brengt in het bekende museum in New York jaarlijks een tentoonstelling rond mode. Zo wordt soms een modeontwerper in de spotlights gezet, een andere keer gaat het om een centraal thema. Dat laatste is dit jaar met ‘Camp - notes on fashion’ het geval.

In de expo, die werd gecureerd door Andrew Bolton, zijn 250 objecten en kledingstukken te zien die dateren van de zeventiende eeuw tot nu. Het woord camp werd voor het eerst gebruikt ten tijde van Lodewijk XIV, maar later maakten ook Oscar Wilde en de Amerikaanse essayiste Susan Sontag de term mee populair.

Theatraal

Door de tijd evolueerde het woord, maar het stond wel steeds voor excentriek, overdadig, theatraal, en was door het spel met gender ook gelinkt aan de wereld van holebi’s en dragqueens en -kings. Kledingstukken die heel kleurrijk en uitgesproken zijn dus. Dat blijkt in elk geval uit de eerste beelden die werden vrijgegeven van de expo, die van 9 mei tot 8 september loopt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Vogue (@voguemagazine) op

 

 

Door flb
Meest recent