Australië bindt strijd aan met bestuurders onder invloed: één pintje gedronken, meteen rijbewijs kwijt

Foto: BELGA

De regels over rijden onder invloed worden in het Australische Nieuw-Zuid-Wales een pak strenger vanaf mei. Wie ook maar één pintje gedronken heeft, is er meteen zijn of haar rijbewijs voor drie maanden (en mogelijk langer) kwijt. “Nultolerantie”, noemt minister van Wegen Andrew Constance het in The Herald. “Zelfs kleine overtreders kunnen hun rijbewijs meteen verliezen.”

Het voorbije jaar zijn in de Australische provincie Nieuw-Zuid-Wales 68 mensen om het leven gekomen bij ongevallen die te maken hadden met rijden onder invloed. Om dat aantal te doen dalen, lanceert de overheid op 20 mei een veel strengere wetgeving. Die is nodig, zo vindt minister Andrew Constance, en hij viseert alle bestuurders die onder invloed achter het stuur kruipen.

Nultolerantie

Volgens die nieuwe verkeersregels maakt het niet langer uit hoeveel je gedronken hebt om te bepalen of je je rijbewijs al dan niet kwijt bent. “We gaan voor nultolerantie”, zegt hij. “Dat betekent dat iedereen die betrapt wordt, niet afhankelijk van hoeveel gedronken werd, zijn of haar rijbewijs onmiddellijk kwijt zal zijn.”

Wie slechts een beetje gedronken heeft, verliest het rijbewijs voor drie maanden en krijgt een boete van 561 dollar. Hoe meer alcohol in het bloed, hoe hoger de boete en hoe langer het rijbewijs afgenomen wordt.

“Tot nu toe kregen bestuurders die maar een beetje gedronken hadden een boete”, aldus een woordvoerster van de politie. “Maar ze mochten hun rijbewijs wel houden. Met de nieuwe regels wordt het onmiddellijk afgenomen.”

Ook rijden onder invloed van drugs leidde vorig jaar tot ongeveer 65 overlijdens. Dat aantal moet ook naar beneden, en ook daarvoor zullen bestuurders strenger dan voorheen beboet worden.

Door gjs