Nieuwe studie: sociale media maken ons niet ongelukkig

Bron © PNAS, BBC

Foto: REUTERS

Sociale media zoals Facebook, Twitter en Instagram bepalen niet of we gelukkig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford bij meer dan 12.000 jongeren tussen 10 en 15 jaar oud.

Acht jaar lang heeft de Britse universiteit aan de hand van vragenlijsten gepeild of jongeren gelukkig zijn en hoeveel tijd ze gemiddeld spenderen op sociale media. “Uit de resultaten blijkt dat tevredenheid voor meer dan 99 procent wordt bepaald door zaken die niets met sociale media te maken hebben”, zegt professor en psycholoog Andrew Przybylski in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). “De familiale omgeving, vrienden, school en de buurt waarin ze opgroeien hebben een veel grotere impact op de algemene tevredenheid dan pakweg Facebook of Instagram.”

Minimaal effect

Ook de tijd dat kinderen spenderen op sociale media blijkt een minimaal effect te hebben op hoe gelukkig ze zich voelen en hoe ze in het leven staan. “Meisjes maken iets meer gebruik van sociale media dan jongens, maar daar zijn de verschillen zo klein dat het onmogelijk is om duidelijke conclusies te trekken.”

Wel hebben Przybylski en zijn team een boodschap voor de ouders. In plaats van na te gaan hoelang of hoe vaak kinderen op sociale media zitten, moeten we onderzoeken naar wat ze kijken en hoe ze omgaan met de apps. “Bepaalde pagina’s kunnen boodschappen bevatten die negatieve gevolgen hebben voor de mentale gezondheid of het zelfbeeld van tieners. Er zijn grote mediabedrijven die over die informatie beschikken, maar die vooralsnog niet willen delen met wetenschappers.”

Door lla
AANGERADEN