Abonnee worden? Kies je leesformule

08/05/2019 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Ilham Kadri, de topvrouw van chemiegroep Solvay, weet meteen wat haar te wachten staat.  AFP

Nieuwe CEO Solvay start met winstalarm

Kersvers Solvay-CEO Ilham Kadri zal zich haar start bij de Belgische chemiegroep wel anders hebben gedroomd. Bij de bekendmaking van de eerste kwartaalresultaten sinds ze in maart de fakkel overnam van Jean-Pierre Clamadieu, moet ze al meteen een winstwaarschuwing de wereld insturen. Tot groot ongenoegen van de belegger: die duwde het aandeel 6,69 procent lager.

LEES OOK: De vrouw die 26.800 werknemers onder zich krijgt als nieuwe CEO van Belgische chemiereus

In het eerste kwartaal boekte Solvay een omzet van 2,57 miljard euro. Dat is 3,2 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, al is die toename vooral te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Op organische basis bedroeg de groei maar een half procentje. “Lagere volumes werden gecompenseerd door hogere prijzen”, klinkt het. Vooral in de auto- en de elektronicasector daalde de vraag fors. In de luchtvaartsector, waar Solvay composietmaterialen levert voor vliegtuigen, zette de “dubbelcijferige groei” zich voort. De gunstige wisselkoersen duwden ook de onderliggende brutobedrijfswinst omhoog: +2,4 procent tot 571 miljoen euro. Maar organisch was er een daling met 0,6 procent. De nettowinst klokte af op 228 miljoen euro.

Volgens Ilham Kadri is “de economische context sinds februari verslechterd”. De Frans-Marokkaanse verwacht in het tweede kwartaal ook geen verbetering. Voor het volledige jaar mikt Solvay nu op een “stabiele tot bescheiden lagere” brutobedrijfswinst. “Onze aandacht gaat nu uit naar het reageren op de uitdagende marktomstandigheden”, aldus Kadri.(krs, blg)

Hoofdpunten