In nood? Zo kan je snel en eenvoudig hulpdiensten alarmeren

Foto: rr

Wie in nood verkeert, is vaak zo in paniek dat hij/zij zich zelfs het nummer van de hulpdiensten niet meer kan herinneren. Toch kan je, afhankelijk van je smartphone, zeer snel en eenvoudig alarm slaan wanneer je dringend hulp nodig hebt. Na de moord op Julie Van Espen werden deze tips al veelvuldig gedeeld op sociale media.

Het drama met Julie Van Espen heeft veel ouders bang gemaakt. Toch zeggen experts dat het geen zin heeft om je kinderen nu niet meer alleen op stap te laten gaan of extra te beschermen. Je kan hen wel op de gevaren wijzen. En, wat velen niet weten, ervoor zorgen dat de noodknop van hun gsm geactiveerd is. Dat zouden we trouwens allemaal moeten doen. In geval van een ongeval bijvoorbeeld, kan je dan met een eenvoudige handeling de hulpdiensten verwittigen.

iPhone

Bel je met een iPhone 8 of hoger, hou dan de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt totdat de SOS-noodmelding-schuifknop wordt weergegeven. Versleep de SOS-schuifknop om de hulpdiensten te bellen.

Heb je een iPhone 7 of lager, druk vijf keer snel na elkaar op de zijknop (of sluimerknop). De SOS-schuifbalk wordt dan weergegeven.

Als de oproep is beëindigd, stuurt uw iPhone uw SOS-contactpersonen, die u zelf vooraf kiest, een sms-bericht met uw huidige locatie.

Als u per ongeluk een noodoproep hebt gestart, kunt u het gesprek beëindigen. Druk op de rode stopknop en bevestig vervolgens dat u wil stoppen met bellen.

Je moet bij de instellingen op je telefoon wel zien dat ‘SOS-noodmeldingen’ op actief staat.

Samsung

De SOS-functie zit ook bij de meeste Galaxy-modellen van Samsung. Bij de Galaxy S4 en opvolgers S5, S6, S7 en S8 is het mogelijk om noodberichten te sturen. Bij ‘Instellingen’ onder ‘Geavanceerde functies’ bij de optie ‘SOS-berichten verzenden’. Daarbij stuur je bovendien je locatiegegevens door (met behulp van gps of wifi) en kun je ook foto’s en geluidsopnames meesturen. Bij deze Samsung-modellen werkt de SOS-functie dan bij drie keer snel de aan/uit-toets indrukken.

Huawei

In China is de functie al beschikbaar, hier nog niet.

Nokia en andere Android-toestellen

Android heeft geen ingebouwde SOS-functie, maar in de Play Store zijn verschillende apps te vinden die voor noodgevallen geschikt zijn. Zo is er bijvoorbeeld de SOS Emergency App. In die applicatie kies je contacten, een SOS-bericht en wanneer het verstuurd moet worden.

Op alle telefoons mogelijk

De app 112 BE van de overheid is een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België. Hij kan op zo goed als alle mobiele telefoons gebruikt worden. De noodcentrales kunnen je dankzij die app ook makkelijker terugvinden. Via de App Store of Play Store op je smartphone, geef je “app 112 BE” in als zoekopdracht en je downloadt de app. Na installatie zet je de app het best meteen op het onthaalscherm van je smartphone zodat je die makkelijk kan terugvinden als je in nood bent. Daarna moet je je enkel nog registreren. Die registratie bestaat uit slechts twee schermen met een aantal korte vragen.

Door jvh,tg
AANGERADEN