Kunstenaars kunnen administratie voortaan online doen

Bron © BELGA

www.artistatwork.be

Artiesten kunnen voortaan online een kunstenaarskaart of artiestenvisum aanvragen en prestaties ingeven. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) stelden het gloednieuwe platform artist@work woensdag voor in Brussel.

Tot nog toe moesten artiesten hun kunstenaarskaart of -visum op papier aanvragen en hun prestaties manueel ingeven. Dat leidde tot een administratieve rompslomp, vertelt cultuurminister Sven Gatz. Het platform artist@work moet daar komaf mee maken.

Naar analogie met student@work voor jobstudenten kunnen artiesten vanaf nu op www.artistatwork.be terecht om er hun administratie te doen. Aanmelden gebeurt via de elektronische identiteitskaart of de applicatie Itsme, waarna artiesten een kunstenaarskaart kunnen aanvragen. Eens die aanvraag rond is, kunnen ze hun prestaties ingeven en een onkostenvergoeding krijgen.

“Dankzij de toepassing vermindert de administratieve rompslomp voor de registratie van prestaties, de aanvraag van een kunstenaarskaart, kunstenaarsvisum of zelfstandigenverklaring”, vertelt minister van Sociale Zaken De Block.

België telt ongeveer 38.000 geregistreerde kunstenaars. De gegevens van wie al een kunstenaarskaart heeft worden de komende maanden verwerkt, zodat ook zij kunnen overstappen naar het online platform. De helft van de kunstenaars is actief in de muzieksector, 27 procent in theater en spektakel, 21 procent in beeldende en audiovisuele kunsten en amper 2 procent in literatuur.

“Kunstenaars kunnen dankzij het bijzonder statuut rekenen op een minimale sociale bescherming, ook tijdens onzekere periodes met mindere opdrachten”, besluit De Block. “Ze kunnen zich zo concentreren op hun belangrijkste taak: creatief zijn en kunstwerken maken.”

De kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars, waar geen belastingen of sociale bijdragen voor betaald worden, bedraagt maximaal 128,93 euro per dag per opdrachtgever en geldt voor maximaal 30 dagen per jaar.

Door jvh
VOOR ABONNEES