Natuurgebied Most-Keiheuvel krijgt er 60 hectare bij

© Tommy Maes

Het natuurgebied Most-Keiheuvel in Balen zal in de nabije toekomst uitbreiden van 540 naar zowat 600 hectare. Dat heeft Vlaams minister van Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) bekendgemaakt naar aanleiding van het nakende afronden van het Life+project in het gebied, dat mikte op het herstellen van enkele beschermde habitattypes zoals landduinen, heide, trilveen en inheemse loofbossen.

Het Agentschap Natuur en Bos, de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen en de vzw’s Kempens Landschap en Bosgroep Zuiderkempen pakten in het Life+project het natuurgebied Most-Keiheuvel aan om het aantrekkelijker te maken voor mens en dier. Most-Keiheuvel is een nat valleigebied langs de bovenloop van de Grote Nete in combinatie met een droog open landduinenterrein wat hogerop. Die duinen kregen weer een meer prominente plaats om onder meer buntgras ruimte te geven om te groeien en het moeras werd weer opengemaakt om meer broedvogels zoals de kievit en de watersnip te ontvangen. De verschillende partners pakten ook enkele vismigratieknelpunten aan om zeldzame vissen zoals de beekprik aan te trekken.

Boompieper

De eerste resultaten zouden volgens de initiatiefnemers al te zien zijn, met meer vispassage, meer tellingen van vogels zoals de nachtzwaluw, de boomleeuwerik en de boompieper en een stijging van het aantal wilde bijen.

Minister Van den Heuvel liet woensdag weten dat hij budget laat vrijmaken voor het verwerven van 60 hectare extra gebied om toe te voegen aan Most-Keiheuvel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten