PVDA loopt leeg

Khadija Chennouf (tweede rij, tweede rechts) is uit de PVDA gestapt en zetelt als onafhankelijke in de Antwerpse gemeenteraad. Foto: Jan Van der Perre

Nog geen vijf maanden nadat ze hun intrek hebben genomen in de gemeenteraad, moeten de PVDA-PTB-fracties in enkele grote gemeenten al zwaar gehavend voort. In Molenbeek en Vorst trokken twee gemeenteraadsleden al snel de partijdeur achter zich dicht. In Brussel blijven er sinds vorige week nog drie van de zes gemeenteraadsleden over. En ook in Antwerpen is de fractie al gehalveerd, van vier naar twee.

De Brusselse mandatarissen, die voortaan als onafhankelijken zetelen, voelen zich naar eigen zeggen “te weinig gewaardeerd en uitgesloten van de interne dialoog”. Maar binnen de partij klinkt het dat de meeste vertrekkers misnoegd waren over de lijstvorming voor de nationale en regionale verkiezingen. Wegens “te weinig engagement” kregen ze daar geen mooie plaatsen. De gemeenteraadsleden – allemaal van allochtone origine en vaak verkozen vanop een minder verkiesbare plaats – zouden zich de voorbije maanden weinig aangetrokken hebben van de partijwerking.

PVDA zegt haar lesje geleerd te hebben en koos voor de invulling van de lijsten voor de komende verkiezingen alleen nog voor kandidaten die al enkele jaren actief zijn binnen de partij.

Door hca