Zoon van Trump gedagvaard

Commissie stemt motie van wantrouwen tegen VS-minister van Justitie

© AFP

Een commissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een motie van wantrouwen aangenomen tegen minister van Justitie William Barr, wegens minachting voor het Congres. De Democratische oppositie heeft er de meerderheid. Barr wil niet getuigen in het Huis en weigert het volledige Mueller-rapport vrij te geven. De motie werd goedgekeurd, volgens de partijlijnen, met 24 stemmen voor en 16 tegen.

dgs

“We scheppen hier geen genoegen in, maar we hebben geen keuze”, verklaarde commissievoorzitter Jerry Nadler. Hij voegde er aan toe dat Barr tegenwerkt om de president te beschermen. De motie wordt nu voorgelegd aan het volledige Huis van Afgevaardigden. Wanneer dat stemt, is voorlopig onduidelijk.

De Amerikaanse president Donald Trump deed woensdag een beroep op zijn presidentieel voorrecht om te verhinderen dat het Mueller-rapport volledig en integraal wordt vrijgegeven. Ook de bewijzen waarop het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller is gebaseerd, mogen niet openbaar worden.

Het onderzoek naar Russische beïnvloeding bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016 bevindt zich al maandenlang in het middelpunt van een politieke strijd in Washington. Het zogenaamde “executive privilege” dat Trump nu inroept, beschermt de vertrouwelijkheid van documenten, zoals bijvoorbeeld in kwesties over nationale veiligheid.

Trump junior voor Senaatscommissie

Intussen melden Amerikaanse media dat in het kader van het onderzoek de oudste zoon van de Amerikaanse president, Donald Trump Junior, voor een Senaatscommissie moet verschijnen. Het is de eerste keer dat het Congres zijn onderzoeksbevoegdheid gebruikt om een familielid van Trump te convoceren.

Donald Trump Junior (41), die via de Trump Organization het vermogen van de familie beheert, werd in 2017 al urenlang gehoord door Senaatscommissies. Amerikaanse media melden nu op basis van anonieme bronnen dat de door de Republikeinen gecontroleerde Senaatscommissie voor Inlichtingen hem opnieuw wil ondervragen over de verklaringen die hij indertijd aflegde, onder meer met betrekking tot het project voor een Trump-toren in Moskou.

Volgens de Wall Street Journal weigerde de zoon van de president in te gaan op een uitnodiging van de commissie, en stelde hij voor om de vragen van de senatoren schriftelijk te beantwoorden. Hij zou zich nu tegen zijn dagvaarding willen verzetten, schrijft de krant.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten