Gemiddeld twee jaar wachten op Raad van State

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: BART DEWAELE

Wie bij de Raad van State een procedure opstart om een beslissing te vernietigen, moet gemiddeld twee jaar op een uitspraak wachten. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), zo schrijft De Tijd donderdag.

Burgers of ondernemingen kunnen bij de Raad van State aankloppen om protest aan te tekenen tegen ruimtelijke uitvoeringsplannen of om overheidsopdrachten of administratieve besluiten te betwisten.

Opvallend is dat Nederlandstalige zaken gemiddeld 27,5 maanden in beslag nemen, vijf maanden langer dan Franstalige. Nochtans is het aantal Nederlandstalige zaken fors afgenomen omdat zaken zoals een beroep tegen een bouwvergunning al tien jaar worden behandeld door de Vlaamse rechtscolleges. Die nemen jaarlijks een duizendtal zaken voor hun rekening die daardoor niet langer bij de Raad van State terechtkomen. In 2017 werden 1.269 procedures opgestart bij de Raad van State, tegenover 1.639 in 2013. De werklast is dus gedaald, maar de wachttijd voor burgers en ondernemingen is niet verminderd.

De Raad van State reageert dat hij naast de ‘normale’ annulatieberoepen ook zaken moet behandelen die bij voorrang en via versnelde procedure lopen. Die worden in enkele dagen afgehandeld, maar dat beïnvloedt wel de wachttijd voor andere hangende zaken. Bovendien kreeg de Raad van State de jongste jaren nieuwe bevoegdheden en zijn de itngediende zaken complexer. Het aantal magistraten en juridische medewerkers is ook afgenomen.

Door jvh
AANGERADEN