Schadevergoeding voor voorhechtenis geweigerd aan Bernard Wesphael

Bron © BELGA

Bernard Wesphael Foto: BELGA

Minister van Justitie Koen Geens weigert elke schadeloosstelling te betalen aan Bernard Wesphael, voor de tien maanden voorhechtenis die het gewezen Waals parlementslid doorbracht in de gevangenis na de dood van zijn echtgenote. Dat berichten de kranten van Sudpresse donderdag.

Na zijn vrijspraak door het hof van assisen van Bergen in oktober 2016, voor doodslag op zijn echtgenote, diende Bernard Wesphael een aanvraag voor schadeloosstelling in voor de tien maanden die hij in voorhechtenis zat. Die schadeloosstelling zou volgens de kranten tussen 20.000 en 30.000 euro bedragen.

De beslissing van de FOD Justitie, medeondertekend door de minister van Justitie, kan een reeks elementen aanvoeren om een weigering te rechtvaardigen. Minister Geens heeft beslist de aanvraag van Wesphael niet goed te keuren.

In een schrijven van twee pagina’s, zegt de minister dat “het eigen gedrag van mijnheer Wesphael zijn detentieneming en -behoud heeft veroorzaakt... Dit heeft een diepgaand onderzoek van de tenlasteleggingen mogelijk gemaakt... “. Hij voegt eraan toe: “Het vonnis dat mijnheer Wesphael vrijspreekt, onderstreept ook het bestaan van verontrustende elementen, zoals de houding van de verdachte na de dood van zijn vrouw”.

Bernard Wesphael wilde niet reageren op de beslissing, maar zijn advocaat bevestigde dat hij meteen beroep aantekende. Een college van drie magistraten moet zich nu binnen de 60 dagen uitspreken.

Door jvh
AANGERADEN