Paus verplicht geestelijken wettelijk om seksueel misbruik te melden

Bron © BELGA

Paus Franciscus Foto: AFP

Paus Franciscus heeft donderdag een strengere wetgeving geintroduceerd die priesters en religieuzen verplicht om elke verdenking van seksueel misbruik of intimidatie te melden, net zoals de toedekking van dergelijke feiten door de kerkelijke hiërarchie.

Alle bisdommen over de hele wereld zijn ook tegen juni volgend jaar verplicht om systemen op te zetten die toegankelijk zijn voor het publiek om meldingen van mogelijk seksueel misbruik in te dienen, die dan binnen de 90 dagen zullen worden onderzocht. Dat staat in het apostolische schrijven “Vos estis lux mundi” (Gij zijt het Licht van de Wereld).

“Hoewel deze verplichting in zekere zin werd overgelaten aan het persoonlijke geweten, is er nu één algemeen geldende wetgeving”, zei de hoofdredacteur van de communicatieafdeling van het Vaticaan, Andrea Tornielli. De wet zou op 1 juni in werking moeten treden. Een rapportageverplichting aan overheidsinstanties is in elk geval niet voorzien.

De katholieke kerk zit door misbruikschandalen in vele landen van de wereld -ook in België- in een van zijn zwaarste crises. Tijdens het pontificaat van Benedictus XVI, de voorganger van paus Franciscus, kwam aan het licht dat een resem geestelijken zich aan kinderen hadden vergrepen en seksueel misbruik dat werd toegedekt door hun oversten. Franciscus stond onder zware druk om bij zijn beleid van nultolerantie ook de daad bij het woord te voegen.

Het nu gepubliceerde apostolisch schrijven (motu proprio) is een gevolg van de antimisbruiktop, waartoe de paus eind februari de voorzitters van alle bisschoppelijke conferenties in het Vaticaan had uitgenodigd. Achteraf werd de paus bekritiseerd dat hij geen alomvattende maatregelen had genomen in de strijd tegen het kindermisbruik. Hij had onlangs wel een desbetreffende regelgeving opgesteld voor Vaticaanstad, waar nauwelijks kinderen leven.

Door jvh
AANGERADEN