30 maanden tot 5 jaar cel voor vijf Limburgse Syrië-strijders

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Belga

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag vijf mannen uit Limburg veroordeeld tot gevangenisstraffen van 30 maanden tot vijf jaar. Vier van hen vertrokken in 2013 naar Syrië en sloten er zich aan bij terreurorganisatie Islamitische Staat, de vijfde had verschillende malen geprobeerd af te reizen maar slaagde daar niet in. Een zesde man, die de eerste vier verdachten naar de luchthaven had gebracht, werd vrijgesproken.

Het onderzoek begon in april 2013 toen de moeder van de 18-jarige Isa O. aangifte deed van de verdwijning van haar zoon. Die was zogezegd met drie vrienden, de broers Mohamed, Younes en Ismail B., op vakantie vertrokken maar was niet teruggekeerd. Al snel bleek dat het viertal allesbehalve op vakantie was vertrokken, maar naar Syrië was getrokken.

Uit telefoontaps bleek ook dat één en mogelijk zelfs twee van de broers B. gewond raakten in Syrië en dat Isa O. neergeschoten werd door een scherpschutter. Van Younes B. waren ook foto’s en video’s teruggevonden waarop hij in gevechten verwikkeld was en waarop hij een Japanse journalist mishandelde, die later door IS zou omgebracht worden.

Vijfde verdachte Emanuel A. had de bedoeling om samen met Isa O. en de broers B. naar Syrië te reizen maar dat lukte niet. Hij zou nog twee pogingen gewaagd hebben om naar Syrië te reizen en zou ook andere mensen aangezet hebben om naar Syrië te vertrekken.

De drie broers B. en Isa O. werden vrijdag alle vier veroordeeld tot 5 jaar cel, terwijl Emanuel A. een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd kreeg. Het federaal parket had ook nog 2 jaar cel geëist tegen een zesde verdachte, omdat die Isa O. en de broers B. naar het vliegveld had gebracht, maar die man werd door de rechtbank vrijgesproken.

Door jvh
AANGERADEN