Rechters Kasteelmoord krijgen politiebescherming na bedreigingen van veroordeelde vanuit cel

Bron © Krant Van West-Vlaanderen
Brugge / Wingene / Ruiselede -

De speurders die het onderzoek voerden naar de Kasteelmoord, en de Gentse rechters die de vier beklaagden veroordeelden, staan onder politiebescherming. “Het klopt dat er beveiligingsmaatregelen getroffen zijn”, zo bevestigt het parket-generaal. De aanleiding zouden bedreigingen van een misnoegde Evert De Clercq zijn.

Afgelopen maandag viel met de veroordeling van de vier beklaagden in beroep na zeven jaar het doek over de Kasteelmoord. Het Gentse hof van beroep veroordeelde dokter André Gyselbrecht tot 21 jaar cel. De andere drie beklaagden kregen straffen tussen 15 en 20 jaar.

Sinds de uitspraak krijgen verschillende betrokkenen politiebescherming. Koen Defoort, de rechter die het proces in beroep in Gent voorzat, en andere magistraten krijgen politiebewaking. Ook enkele speurders van de Brugse federale gerechtelijke politie krijgen discrete bescherming van enkele collega’s.

Zelfs de veroordeelde Roy Larmit zou in de gevangenis extra in de gaten gehouden worden, net zoals zijn advocaten.

“De maatregelen zijn genomen naar aanleiding van het verschijnen van het arrest”, zegt het Gentse parket-generaal, zonder over de details van de maatregelen uit te wijden.

Afgeluisterd telefoongesprek?

Volgens de Krant van West-Vlaanderen zou de aanleiding een afgeluisterd telefoongesprek zijn. Mensen uit de omgeving van Evert De Clercq zouden daarbij ernstige bedreigingen geuit hebben tegen een aantal mensen.

De Clercq werd veroordeeld omdat hij als tussenpersoon gehandeld zou hebben tussen opdrachtgevers André Gyselbrecht, en de uitvoerders. Het was Roy Larmit die hem aanwees als betrokkene.

De Nederlander De Clercq bleef jarenlang volhouden dat hij onschuldig was. Hij kreeg maandag 20 jaar celstraf opgelegd. In eerste aanleg was dat nog 27 jaar. “Hij is niet tevreden, neen”, zegt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. “Hij had gerekend op de vrijspraak.”

Volgens de advocaat is De Clercq niet ondervraagd over eventuele bedreigingen. Hij heeft cassatieberoep aangetekend tegen de veroordeling.

Door Cedric Lagast en Tim Lescrauwaet
AANGERADEN