Bayern München is nog geen kampioen, en dat is de schuld van de VAR en.. Dodi Lukebakio

Wil Bayern München zijn zevende titel op rij pakken, zal het toch nog een weekje moeten wachten. Der Rekordmeister kon het zelf afmaken door te winnen van RB Leipzig. Maar de nummer drie in de stand hield al voor de 16e keer dit seizoen de netten schoon, de 0-0 bleef 90 minuten op het bord staan. Bayern scoorde weliswaar, maar die treffer werd afgekeurd voor heel nipt buitenspel. Als het zelf niet won, moest Bayern hopen dat Dusseldorf erin slaagde om Dortmund af te stoppen. Dat lukte niet, onder meer omdat Dodi Lukebakio een strafschop miste. De titelstrijd in Duitsland wordt zo op de slotspeeldag beslist.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Bundesliga

Vier punten voorsprong met nog twee speeldagen te gaan, Bayern lag op koers om de titel te pakken. Zelf winnen volstond vandaag, maar op bezoek bij Leipzig beloofde dat geen sinecure te worden. De ploeg van Red Bull stond derde en slikte op eigen veld nog maar negen doelpunten, met 27 tegentreffers had het overigens de beste defensie van de Bundesliga.

Dat bleek ook, want Bayern beet zijn tanden stuk op de stugge Oost-Duitsers. Bayern eiste de bal wel op, maar vlot kansen creëren zat er niet in. Konden de sterren van der Rekordmeister al eens een poging wagen, stond thuisdoelman Péter Gulács pal. Even leek Dusseldorf vroeg op de middag een tandje toe te steken, maar het doelpunt van Lukebakio werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Kort na de rust brak Serge Gnabry dan toch de ban. Althans, dat dachten ze even. De VAR had echter voorafgaand buitenspel opgemerkt, het Beierse feestje werd afgelast. Nog geen man overboord, want Düsseldorf was ook net langszij gekomen bij Dortmund na een onwaarschijnlijke blunder van doelman Hitz.

LEES OOK. Een blunder in volle titelstrijd: Axel Witsel ziet Dortmund-doelman ongezien de mist ingaan

Thomas Delaney wiste die blunder echter snel uit, zette Dortmund op 2-1 en stelde het titelfeestje van Bayern virtueel uit. Het dolle kwartiertje was echter nog niet gedaan. De bal ging in het Signal Iduna Park op de stip voor de bezoekers. Lukebakio kon Witsel en co een loer draaien en Bayern een handje toesteken… maar miste! Dusseldorf zou de match vervolgens met tien eindigen, Gotze en Kownacki zetten in het slot de 3-2 eindstand op het bord.

En Bayern? Dat beet zijn tanden stuk op Leipzig. Het bleef 0-0 in Oost-Duitsland. Bayern moet daardoor volgende week winnen om zijn titel te verlengen. Gemakkelijk wordt niet. De tegenstander is Eintracht Frankfurt, de revelatie van het seizoen. Dortmund kan blijven hopen, maar moet volgende week wel voorbije Borussia Monchengladbach geraken. Een speciaal duel voor Thorgan Hazard, die al aangaf een persoonlijk akkoord te hebben met Dortmund.

Dat de titelstrijd pas op de 34e en laatste speeldag beslist wordt, is overigens niet zo de gewoonte in Duitsland. Bayern domineert al jaren, tussendoor was Dortmund twee seizoenen ongenaakbaar. Het is zelfs al van 2010 geleden dat de slotspeeldag beslissend was. Toen troefde Bayern Schalke 04 af.

Mönchengladbach doet dankzij ruime zege bij Nürnberg volop mee voor Champions League

Borussia Mönchengladbach is zaterdag op de voorlaatste speeldag van de Duitse Bundesliga met 0-4 gaan winnen op het veld van rode lantaarn Nürnberg. Rode Duivel Thorgan Hazard scoorde het derde doelpunt van de bezoekers. De Borussen rukken met nog een speeldag te gaan op naar de vierde plaats, die recht geeft op een ticket voor de Champions League-groepsfase.

Nadat Drmic (56.) de ban had gebroken en Muhl (65.) het leer in eigen doel had verlengd, duwde Hazard (65.) de 0-3 tegen de netten. Zakaria (80.) legde de eindstand vast. Daardoor rukt Gladbach op naar de vierde plaats en verwijst het Nürnberg naar de Duitse tweede klasse. Het is al de negende degradatie voor Nürnberg, dat is een negatief record.

Bayern München is nog geen kampioen, en dat is de schuld van de VAR en.. Dodi Lukebakio
Foto: AFP

Op de slotspeeldag in de Bundesliga zal er een felle strijd woeden voor de vierde plaats, die recht geeft op het laatste Champions League-ticket. Mönchengladbach staat er met 55 punten het best voor. Leverkusen, dat de punten deelde met Schalke (1-1), heeft evenveel punten, maar een slechter doelpuntensaldo. Frankfurt, dat zondag nog een thuismatch tegen middenmoter Mainz tegoed heeft, is met 54 punten ook nog niet uitgeteld.

Wolfsburg deed een slechte zaak door met 3-0 te gaan verliezen op bezoek bij staartploeg Stuttgart. De ploeg van de geblesseerden Casteels en Azzaoui verliest zo de aansluiting met Gladbach, en is met 52 punten zevende. Hoffenheim mag na een 0-1 nederlaag tegen Werder Bremen een kruis maken over de Champions League.

Door Raf Hermans, belga
Meer voetbal