Jens Debusschere na het plotse vertrek van ploegmaat Marcel Kittel: “We wisten dat hij met zichzelf worstelde”

© Photo News

Jens Debusschere keert hoogstwaarschijnlijk terug naar de Tour de France. De West-Vlaming staat op de longlist en het heeft er alle schijn van dat hij in Brussel van start zal gaan voor Katusha-Alpecin.

LEES OOK. Marcel Kittel reageert op mooie woorden van concurrent Mark Cavendish: “Respect en fair play zijn de essentie van de sport”

Debusschere koerst sinds begin dit jaar voor Katusha-Alpecin en was dus enkele maanden ploegmaat van Marcel Kittel die eerder deze week zijn contract beëindigde met de Zwitserse formatie. De Duitser is vermoeid, wil resetten en komt voorlopig dus niet meer aan koersen toe.

“Ook voor ons was zijn vertrek een verrassing”, aldus Debusschere in California. “Natuurlijk, we wisten wel dat hij niet in goeden doen was en met zichzelf worstelde, maar ik dacht niet dat hij zijn contract zou opbreken. Eerder dat hij er een maand of zo eens tussenuit zou gaan, rusten en dan weer opbouwen. Maar hij nam een andere beslissing. Natuurlijk is dat jammer, in de eerste plaats voor hem en ook voor de ploeg die nu een kopman verliest. Hij was gewoon niet goed. Dat zag je in de Scheldeprijs, in andere koersen. Hij voelde zich moe, kwam amper aan trainen toe en dan wordt het moeilijk natuurlijk.”

Geen Giro, wellicht wel de Tour

Debusschere rijdt momenteel in de Ronde van California die zondagvanavond start in Sacramento. Aanvankelijk, bij het plannen van zijn jaarprogramma, was voorzien dat hij de Giro zou rijden, maar daar kwam een tijdje terug verandering in. Geen Giro, wellicht wel de Tour.

“Normaal gezien wel”, zei hij, “niet dat er al 100 procent zekerheid is, maar de ploeg gaf toch aan me er graag bij te willen hebben. Samen met Rick Zabel en Marco Haller beschikken we dan over een paar snelle mannen die we naar voren kunnen schuiven. Ik kijk er wel naar uit, het zal speciaal zijn, een Tour met start in Brussel. Ik ga er alleszins hard mijn best voor doen om die selectie te halen.”

Debusschere reed zijn laatste Tour de France in 2016. Hij viel toen uit in de 14e etappe met een breuk in het schouderblad.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten