Ott Tänak pakt de zege in Rally van Chili, wereldkampioen Ogier profiteert optimaal van uitvallen Neuville

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Est Ott Tänak (Toyota) heeft zondag de Rally van Chili op zijn naam geschreven, dat is de zesde WRC-manche van het seizoen.

LEES OOK. Thierry Neuville heeft medische bijstand nodig na zware crash in Chili, maar komt er wonderwel vanaf zonder letsels

In Zuid-Amerika kwam Tänak na de tweede klassementsrit aan leiding en reed hij onbedreigd naar de zege. Hij haalde het van de Fransen Sébastien Ogier (Citroën) en Sébastien Loeb (Hyundai). Voor Tänak is het na de Rally van Zweden zijn tweede zege dit seizoen en zo komt hij als eerste op de erelijst van de gloednieuwe Rally van Chili.

Op vrijdag won de Est drie van de zes klassementsritten en had hij al een eerder comfortabele voorsprong van 22.4 seconden op Ogier. Neuville begon op zaterdag met het mes tussen de tanden. De Belg was vastbesloten om zijn achterstand, die hij onder andere door de toekenning van een normtijd op vrijdag had gekregen nadat hij als enige rijder een rode vlag te zien kreeg, weg te werken. De Belg begon zaterdag furieus en klom na een snelste tijd in de openingsrit naar de derde plaats. In de daaropvolgende rit ging onze landgenoot tegen hoge snelheid van de baan en herleidde hij zijn Hyundai in luttele seconden tot schroot. Later op de dag won Tänak nog twee klassementsritten en bouwde hij zijn voorsprong op Ogier uit tot 30.3. Dankzij mechanische problemen van Latvala schoof Sébastien Loeb op naar de derde plaats. Op de slotdag drong Loeb nog stevig aan bij Ogier, maar uiteindelijk kwam Sébastien Loeb 7.1 tekort om Ogier van de tweede plaats te houden. De zege in de afsluitende powerstage was voor Ott Tänak die in Chili het maximumaantal van dertig punten scoort.

In de WK-stand neemt Ogier de leiding over van onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai), die zaterdag na een zware crash werd overgebracht naar het ziekenhuis. Ogier telt nu 122 punten, twaalf meer dan Neuville, die nu derde is. Tänak klimt met 112 punten immers naar de tweede plaats. De volgende WRC-manche wordt eind deze maand in Portugal gereden.

Ott Tänak pakt de zege in Rally van Chili, wereldkampioen Ogier profiteert optimaal van uitvallen Neuville
Foto: EPA-EFE
Door belga
  • AANGERADEN